Çorlu Güncel

Bu Çalışma Çorlu'da Ulaşımı Rahatlatacak

  • 27 Ocak 2018
  • 1387 Kez Okundu
  • Bu Çalışma Çorlu'da Ulaşımı Rahatlatacak
  • Bu Çalışma Çorlu'da Ulaşımı Rahatlatacak
  • Bu Çalışma Çorlu'da Ulaşımı Rahatlatacak
  • Bu Çalışma Çorlu'da Ulaşımı Rahatlatacak
  • Bu Çalışma Çorlu'da Ulaşımı Rahatlatacak

Çorlu Belediyesi tarafından Büyükşehir Belediyesiyle ortaklaşa hazırlanan Çorlu Ulaşım Master Planı ile ilgili yapılan incelemeler ve mühendislik çalışmaları Çorlu’da faaliyet gösteren basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Soner Haldenbilen tarafından yapılan çalışmalarda elde edilen veriler Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’ın da katıldığı toplantıyla basına aktarıldı. Çorlu trafiğiyle ilgili iki yıldır yapılan çalışmaların henüz sonuçlanmadığının belirten Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, ilk aşamada basınla paylaşılan verilerin sivil toplum örgütleriyle de paylaşılarak geniş kesimlerin görüşlerinin alındıktan sonra son şeklini alacağını söyledi. Baysan, “Bu çalışma sonrası Çorlu’da bazı yollar tek yöne inecek bazı yollar trafiğe kapatılacak” dedi.

İki yıldır yürüttüğü çalışmalar soncu elde edilen verileri basınla paylaşan Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Soner Haldenbilen, yeni ulaşım anlayışını “Ulaşım insanların bir yerden bir yere erişmesidir, taşıtların değil” şeklinde özetledi. Yaralamalı veya ölümlü kazaların ulaşım kalitesini düşüren şeyler olduğunu söyleyen Haldenbilen, Orion kavşağında çok fazla hız ihlaliyle karşılaştıklarını bunun da ölümlü veya yaralamalı kazalara neden olduğunu dile getirdi. Haldenbilen, “Trafik kazalarının yüzde 98’i insan faktörlüdür. En iyi araçlar bile olsa insan faktörü işin içinden çıkmadıkça kazalar kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle otonom araçlarla insan faktörü aradan çıkarılmaya çalışılıyor. Çorlu şehir merkezinde İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden Mezarlık yönüne doğru araç hızının saatte ortalama 69.21 km, Devlet Hastanesi önünden -Citroen kavşağına, 74,87 km, Citroen’den Devlet hastanesini ise ortalama saatte hızın 78,87 km, oysa şehir içinde araç hızının saatte 50 kilometreyi geçmemesi gerekiyor ki ölümlü veya yaralamalı kaza yaşanmasın ” dedi.

20 Kavşakta Drone’la İnceleme Yapıldı

Çorlu’nun 2005’ten gelen ulaşım planlaması süreci olduğunun anımsatan Haldenbilen, 2015 yılında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile il genelinde yapılan çalışmanın Çorlu ile ilgili kısımlarının da masaya yatırdıklarını açıklayarak Çorlu ile ilgili planları ve ulaşımın geliştirilmesi için neyin yapılması gerektiğini tartıştıklarını açıkladı.

Çalışmalarda veri elde etmek için kavşaklarda dronelar aracılığıyla havadan çekimler yaparak araç ve yaya sayımları yaptıklarını söyleyen Haldenbilen, Orion ile Kız meslek lisesi arasında çok fazla hız ihlalleri tespit ettiklerini açıkladı. Çalışmalar kapsamında otoparklarla ilgili çalışma da yürüttüklerini söyleyen Soner Halderbilen; “Türkiye’de ilk denecek kadar önemli bir çalışma yapıldı. 20 kavşakta 4 yaya geçidinde 4 kesit noktasında taşıt sayımları, yaya sayımları ve hız etütleri yapıldı. İnsansız Hava Araçlarıyla havadan 5 gün video çekimi yaptık. Trafikte sabah öğlen ve akşam pik saatlerde çekim yaptık. Çorlu bir sanayi şehri oluğu için servis güzergâhlarına da odaklandık” dedi.

Köprülü Kavşak 1,5 Senede Biter

Yapılan planlamalar hakkında bilgi veren Haldenbilen, “Kavşak tasarlanırken kimse durmayacak diye bir şey yoktur. Çorlu’da da Önerler-Türkgücü ile Ağırbakım kavşaklarında sorun yaşanıyor. Yaptığımız 4 sayımın 2’sinde Kız Meslek Lisesi Kavşağı, Orion Kavşağı’ndan daha kötü durumda çıktı. Bu kavşağa da müdahale gerekiyor. Bunlarla ilgili önlemler için tavsiyelerimizi ve simülasyonlarımızı hazırladık. Çalışmamızı yaparken kavşakları kollara ayırıp geçişleri ona göre sınıflandırdık. Yoğunluğu hesaplarken de araç türlerine göre eşdeğerlik katsayılarını kullandık. Mesela bir otobüs 3-4 otomobil sayısı kadar yer kaplayabiliyor trafikte” dedi.

Kavşaklarda ölçüm yapmak için kullanılan yaya similasyonu programının daha önce Yenikapı miting alanında kullanıldığını aktaran Prof. Dr. Haldenbilen, “Biz bunu Çorlu’da da kullanacağız. Yaya sayımlarını AVM ve belediye etrafındaki kavşaklarda yoğunlaştırdık. Yaya trafiği burada daha yoğun. Orionda 40 dakikada 914 kişi geçiyor” dedi. Orion Kavşağı’na köprülü kavşak yapımı hakkında bir soru üzerine bir köprülü kavşak yapımı inşaatının 270 gün ila 365 gün arasında sürdüğünü belirterek sürecin proje ve ihalelerle en fazla 18 ayda tamamlanabileceğini söyleyerek, “Biz daha hızlı sonuç alacağımız çözümlere yöneliyoruz” dedi.

Omurtak’ta Yayalaştırma Olacak

Çorlu’da bir otomobilin günde 20 ila 40 dakika arasında kullanıldığını açıklayan Haldenbilen kimi araçların ise 23 saat boyunca park pozisyonunda durduğunun belirterek; “ Yollar daha çok park olarak kullanılıyor” dedi. Omurtak Caddesi’nin Atatürk Heykeli ile Eski Kaymakamlık arasında kalan kısmının yayalaştırılacağını açıklayan Haldenbilen, “Yayalaştırma 5 ila 7 aşamalı, kademeli bir süreçtir. Şu anda sondan bir önceki aşamaya geçiyoruz. Yani özel taşıta kapatılıp sadece toplu taşıma araçlarına açık tutulacak. Sonrasında İstiklal Caddesi gibi sadece raylı sistem çalışması yapılabilir” dedi.

Çorlu’da toplu taşıma kullanımının düştüğünü açıklayan Haldenbilen, birkaç yıl önce 80 bin kişinin toplu taşıma kullandığını bu rakamın günümüzde 60 bine gerilemesinin üzücü olduğun belirterek, “Toplu taşıma araçlarının hızlandırılması çalışması da yapılıyor. Durak yerleri, diğer araçlarla etkileşimi, ceplere giriş çıkışı üzerinde çalışıyoruz. 40 dakikalık bir otobüs 20 dakika yolculuk ediyor, 20 dakika duruyor veya bekliyor. Çorlu’da da toplu taşım hızlandırılacak” dedi.

 

SEYFİ GENÇ