Çorlu Güncel

Geri Dönüşümde Duyarlı Olmalıyız

  • 29 Ocak 2018
  • 1209 Kez Okundu
  • Geri Dönüşümde Duyarlı Olmalıyız

Dünyada üretilen kâğıtların yarısı geri dönüştürülse 8 hektarlık orman kesilmekten kurtuluyor.

Çorlu Belediyesi tarafından şehrin belirli bölgelerine konulan geri dönüşüm çöp kutuları beklenilen derecede dolmadığı ortaya çıktı. Vatandaşlar geri dönüşüm yerine hâlâ plastikleri, cam eşyaları, kâğıtları, kartonları geri dönüşüm kutularına değil, evsel atıkların atılması gereken çöp koyneynırlarına atmayı sürdürüyor.  Geri dönüşüm konusunda Çorlulu vatandaşların daha duyarlı olması gerekiyor.

Omurtak Caddesi üzerine konulan geri dönüşüm kutuları esnaftan aldığımız bilgilere göre istenilen düzeyde değil. Bölgede faaliyet gösteren bir esnaf “Bazen bu kutular iki haftada anca doluyor. İnsanlar geri dönüşüme atacakları eşyaları götürüp normal çöp kutusuna atıyor. Dünyamızda kaynaklar tükeniyor. Yarın hammaddeyi bulamayacağız. O zaman ne olacak. Bir an önce vatandaşların duyarlılığı artmalı. Kâğıt, plastik, cam şişeleri vb geri dönüşüm kutularını atmamız gerekiyor” dedi.

“Dünyayı Çöp Olmaktan Kurtaralım”

Geri dönüşüm konusunda uzmanlar şu görüşleri öne sürüyor: “Tükettiğimiz maddeleri yeniden dönüşüm halkası içine katabildiğimiz zaman öncelikle bunların tekrar hammadde olarak kullanılmasını sağlamış oluruz. Böylece insan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketimin, doğal dengeyi bozması, doğadan aldıklarımızı tekrar doğaya vererek az da olsa engellenmiş olur. Bununla birlikte yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar hammadde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. Bir örnek vermek gerekirse yeniden kazanılabilir alüminyumun kullanılması alüminyumun sıfırdan imal edilmesine oranla %35'e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Atıkları hammadde olarak kullandığımız vakit çevre kirliliğinin her geçen gün artmasını da önleyebiliriz. Hurda kâğıdı tekrar kâğıt imalatında kullandığımızda hava kirliliğini yüzde 74-94, su kirliliğini yüzde 35, su kullanımını ise yüzde 45”e varan oranlarda azaltıyoruz. Çevremize-doğaya, ülke ekonomisine ve de kendimize olan sorumluluğumuzdan dolayı günümüzde hepimizin yeniden dönüşüm projesi içinde yer alması gerekiyor.”

“Geri Dönüşüm Ağaç Kesiminin Önüne Geçer”

Uzmanların yaptığı hesaplama ve araştırmalara göre,  1 ton cam atık geri kazandırılırsa, 100 litre petrolden tasarruf edilmesi mümkün oluyor. Dünyadaki kâğıt üretimin yalnızca yarısı geri kazandırılsa dahi her yıl 8 milyon hektar ormanın korunması söz konusuyken, 1 ton karton-kâğıt atık geri kazandırılırsa, 17 ağacın kesilmesi engelleniyor. Araştırmacıların yaptığı hesaplamalara göre 1 ton lastik atık geri kazandırılırsa, yüzde 95 enerji tasarrufu sağlanması mümkün oluyor. Uzmanlar, bu avantajların hem ekonomik açıdan, hem çevresel açıdan hem de kalkınma açısından farkında olunarak geri dönüşüm sektörünün ilerlemesini destekleyen proje ve destekler sayesinde Türkiye’nin kısa süre içerisinde Avrupa’da çok iyi yerlere gelebilecek kapasitede olduğuna dikkat çekiyorlar.

İmdat Şahin