Çorlu Güncel

Sebze Ve Meyve Hali'nin Yapımı 2019'a Kaldı

  • 21 Şubat 2018
  • 3361 Kez Okundu
  • Sebze Ve Meyve Hali'nin Yapımı 2019'a Kaldı
  • Sebze Ve Meyve Hali'nin Yapımı 2019'a Kaldı
  • Sebze Ve Meyve Hali'nin Yapımı 2019'a Kaldı

Çorlu Belediyesi Sebze ve Meyve Hali esnaflarından aynı zamanda Çorlu Gıda Sitesi Başkanı ve önümüzdeki aylarda yapılacak Çorlu TSO seçimlerinde Başkan adaylığını da açıklayan Engin Adıgüzeloğlu Avrupa Yakası Gazetesi’ne Çorlu Sebze Meyve Hali ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Şu Andaki Hal Yetersiz
Çorlu nüfusunun arttığını belirten Engin Adıgüzeloğlu şu andaki sebze meyve halinin yetersiz olduğunu belirtti. Adıgüzeloğlu “Çorlu Sebze Meyve Hali 1992 yılında o zamanlar yine Ünal Baysan’ın belediye başkanlığında yapılmış bir hal. Bu sebze meyve hali 25 yılını tamamlamış. Tabii ki o zamanın şartlarıyla yapıldığı için değişen Çorlu’da değişen dünyada çağın gerisinde kaldı. Nüfusumuz o zaman 60-70 binlerdeyken şimdi resmi olarak 253 bin, gayrı resmi veya gündüz nüfusu ise yaklaşık 300 bin gibi bir rakam söz konusu. Dolayısıyla Çorlu Hali kapasitesiyle artık yetersiz durumda. Sebze meyve halleri Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlıdır. Ama işletim hakları da belediyelere aittir. Yeni bir halin yapılması işletmesi belediyenin kontrolünde olan, küçük esnafı besleyen tesislerdir. Bizim belediyenin vermiş olduğu yerde kiracı konumundayız. Bizim kira ödeneklerimi dışında belediyelere ödediğimiz bir rüsum var. Her kesmiş olduğumuz fatura tutarı üzerinden yüzde iki rüsum öderiz. Bunun yüzde biri bakanlığa gider, yüzde biri de belediyeye gider. Dolayısıyla burada belediyenin halka hizmetin yanında birde gelir elde etmektedir aynı zamanda. Çorlu kapasitesine baktığımız zaman belediye ciddi bir gelirden bahsediyoruz” dedi. 
Yetki Büyükşehir’e Geçti
Sebze ve Meyve Hali’nin yapımı ile ilgili yetkinin de Büyükşehirde olduğunu belirten Engin Adıgüzeloğlu: “Tekirdağımız büyükşehir olunca otomatik olarak hal de Çorlu Belediyesi’nden Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiş durumda. Yani alınan gelirler artık Büyükşehir Belediyesi’ne gidiyor. Dedim ya Çorlu büyüdü semt pazarları da büyümeye başladı. Belediye’nin kapalı Pazar yeri çalışmaları da var. Şimdi Pazartesi Pazarı’nın olduğu yere bir kapalı Pazar yeri projesi var. Bunların Çorlu’da çoğalması gerekiyor. Çoğalan bu pazarları da besleyen bir sebze meyve halinin olması gerekiyor. Buralara ürün satan yerlerdir haller. Dolayısıyla hem Pazar yerlerinin hem de küçük esnafımızın, market, manav gibi yerlerinde beslenmesi gerekir. Eğer dükkân sayısı çoğalırsa hem belediyemizin geliri artacak, hem de taze ürünü halka ucuz fiyata satılabileceğini düşünüyoruz” dedi. 
Süleymanpaşa Hali’nin Temelleri Atıldı
Süleymanpaşa’ da hal çalışmalarını başladığını söyleyen Adıgüzeloğlu Süleymanpaşa’da Sebze ve Meyve Hali’nin temelinin atıldığını anımsatarak “İki üç yıl önce Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile bir yaptığımız toplantıda Süleymanpaşa ve Çorlu’ya hal yapılacağı konuşulmuştu. Şimdi Süleymanpaşa’nın yapımı başladı. O toplantıda şunu söylemiştik önceliği Süleymanpaşa’daki arkadaşlara verebilirsiniz demiştik. Nihayetinde bizler haldeyiz kayıtlı bir ticaret yapıyoruz” dedi. Adıgüzeloğlu açıklamasında“Biz ürünü aldığımız yerden, aracın üzerindeki bütün malın bildirimlerini bakanlığa yazıyoruz, künyelerini yazıyoruz. Şoförün adına, aracın plakasına kadar her şeyi bildiriyoruz. Daha sonra araç oradan hareket etmeye başlıyor. Yani yapmış olduğumuz ticaret tamamen kayıt altında olmuş oluyor. Fakat haller her yerde önceden zorunlu değildi. Bir Hal Yasası çıktı. Genel toptan gıda ürünleri sebze meyve hallerinde satılabilir diye kanun maddesi var. Kanun maddesi çıktığında bu işi daha önceden hal olmayan bazı yerlerde yapan toptancı arkadaşlarımız zor durumda kaldı. Tekirdağ’da böyle bir sıkıntı vardı. Türkiye genelinde de bu sıkıntılar var” dedi. Adıgüzeloğlu bakanlığın bu konuyla ilgili bir çalışma yaptığını fakat çok fazla bir yol alınamadığını söyledi. Adıgüzeloğlu, “Dolayısıyla önceliğin Süleymanpaşa’ya verilmesi onlara bir hal yeri kurulmasının daha öncelikli olduğunu düşündük. Akabinde de Çorlu’ya modern bir hal istedik. Bu yıl için sanırız Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinde bütçeyle ilgili sıkıntılar oluştu. Bundan dolayı Çorlu’daki halin yapımı ötelendi gibi bir durum ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.
Çorlu’ya Yapılacak Halin Projeleri Hazırlanıyor
Engin Adıgüzeloğlu: “Geçen günlerde Çorlu Hali ile ilgili Kadir Albayrak ile bir görüşme yaptık, haldeki esnaf arkadaşlarımız ile birlikte. Hatta biz projeyi de gördük. Projede burada ta 1992 yılında yapılmış bir dükkânın 90 metrekare olmasına rağmen yeni yapılan projede 50 metrekare olduğunu duyduk. Süleymanpaşa’ya yapılan dükkânlar 50 metrekarelik dükkanlar. Oradaki arkadaşlar daha bunu toptancılık anlamında yapmadıkları ve işi çok fazla bilmedikleri için 50 metre dükkânların yetersiz olduğunu kendilerine ilettik. Kadir Albayrak da sağ olsun bizi kabul edip, dinledi. Hak verdi, Çorlu Çerkezköy, Kapaklı sanayinin çok yoğun olduğu bir yer nüfusun yoğun olduğu bir yer. Kadir Albayrak ve bu konuda yetkili isimlerle bir araya geldik tekrardan. Başlangıçta bu 50 metrelik dükkânların yeterli olduğu söylendi sonra bizim itirazlarımız üzerine yeni yapılacak Çorlu Otogarı’yla birlikte aynı yerde bulunacağı ve 44 bin metrekare bir alan ayrılmış sebze ve meyve haline 2 bin metrekare kapalı alan ayrıldığını gördük, projede müdahale ettik” dedi. Çorlu7nun nüfusunun artmasıyla birlikte ihtiyaçlarının da arttığına vurgu yapan Adıgüzeloğlu, eskiden kamyonet veya kamyonla gelen malların artık TIRlarla geldiğini belirterek depolama imkânlarının da olması gerektiğini dile getirdi. Adıgüzeloğlu açıklamasında “Hatta hem taşıma hem de koruma anlamında soğuk hava depolarının olmasına ihtiyaç var. Dolayısıyla dükkânların en az 170 metre ila 200 metrekare olmasını söyledik, sonra kendileri bütçelerinin kısıtlı olduğundan bahsettiler ama önceki toplantı dediğim gibi almış olduğumuz kararda bütçeyle ilgili bir sıkıntı yok denilmişti. Daha sonra tabi olabilir belediye de bir takım sıkıntılar yaşanmış olabilir ama biz yapılacak olan projenin Çorlu’nun en az 30-40 yılına hizmet edeceğini, bu yer Çorlu’ya sınırlı olmayacağını Çorlu ve civarına Trakya’ya hizmet edeceğini düşünüyoruz. Yapılacak projenin en az 30 yılı kapsayacak şekilde olması gerekir. Bununla ilgili bir çalışma başlattık. Şimdi projeyle ilgili esnaflarla bir toplantı yapıp, tekrar görüşlerimizi belediye ye ileteceğiz.2018’in bütçesinde 1 milyon TL, 2019’un bütçesinde 9 milyon TL gibi bir rakam varmış,  yani bu durumda diyor ki 2019 da sebze ve meyve halini yapabilirsiniz. Dükkânların büyük olduğu rahat giriş çıkışların yapılabileceği bir hal çalışmasını Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’yle ortak çalışarak 2019’da temelini atacağız” dedi. 
2019’da Temelleri Atılacak
Yeni Çorlu Sebze ve Meyve Hali’nin ilk temellerinin 2019 da atılacağını söyleyen Adıgüzeloğlu: “2018 bütçesinde dediğim gibi fazla rakamlar yok bunun sebebi de şu o belirlenen yerdeki istimlâk çalışmalarıyla alakalı, biraz hazinenin yeri yanılmıyorsam, biraz da şahısların yerleri var. Çerkezköy yolu üzerinde Mühendislik Fakültesinin hemen karşısında, Çevre Yolu’na varmadan Otogar’ın hemen yanında proje o şekilde. Yeni yapılacak Otogar’ın yeri de orası, orayı planlıyorlar” dedi.
İMDAT ŞAHİN