Çorlu Güncel

Deprem Ülkesi Olduğumuz Unutulmamalı

  • 02 Mart 2018
  • 1261 Kez Okundu
  • Deprem Ülkesi Olduğumuz Unutulmamalı
  • Deprem Ülkesi Olduğumuz Unutulmamalı

Türk Kızılayı Çorlu Şubesi tarafından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle deprem bilgilendirme TIR’ı Çorlu Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Deprem TIR’ında öğrencilere deprem hakkında bilgiler verilirken eğitim verilen öğrencilere 7,4 büyüklüğünde bir depremin de similasyonu yaşatıldı.

Çocuk Ve Gençler Bilinçlendiriyor
Türk Kızılayı Kuzey Marmara Bölge Afet Yönetimi Müdürlüğü tarafından 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle deprem hakkında farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen etkinliklerden biri de Çorlu’da düzenleniyor. Etkinlik hakkında gazetemize bilgi veren Türk Kızılayı Çorlu Şube Başkanı Selime Dodurga, deprem TIR’ının hedef kitlesinin çocuklar ve gençler olduğunu belirterek, gençlerin de ailelerini bilgilendirerek deprem konusunda toplumsal bilinç oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.Dodurga, “Türkiye'nin büyük bir bölümünün deprem tehlikesi altında olması nedeniyle büyük önem arz eden deprem konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz” dedi. 
Simülatörde Depremi Yaşadılar
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden Jeofizik Mühendisi Uzman Eğitmen Yavuz Güneş ve Uzman Eğitmen Rüya Kocaman; Ev içerisindeki eşyaların olası bir deprem anında bize ve etrafımızdakilere zarar vermemesi için sabitlenme örnekleri, Deprem öncesi yapılması gerekenler, Deprem anında yapılması gerekenler ve 17 Ağustos 1999 Depreminin yüzde70 azaltılmış hali similatörde canlandırdı. Deprem Tırı’nı ziyaret eden Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç ve Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Kemaleddin Avcı da deprem anını simülatörde yaşadı. Kılıç, simülasyondan sonra, depreme karı her zaman hazırlıklı olmak gerektiğini belirterek, “Uygun önlemler alınıp hazırlıklı olunursa can kaybı olmadan depremleri atlatabiliriz. Japonya bunun önlemini almış, toplumu eğitmiş. Bizim de halkımızı eğitip önlemleri almasını sağlamamız gerekiyor” dedi.
Depreme Hazırlanmak Çok Önemli
Gazetemize bilgi veren Rüya Kocaman, deprem simülasyon tırına okullardan öğrenciler geldiğini belirterek, deprem öncesinde, deprem anında ve deprem sonrasında neler yapılması gerektiğini anlattıklarını söyledi. Kocaman, “Ülkemiz deprem ülkesi. Bu nedenle önceden hazırlık yapılması gerekiyor. Öncelikle deprem yönetmeliğine uygun yapılmış binalarda oturmak önemli. Sonrasında evlerimizde tüm eşyalar sabitlenmeli. Raflar, dolap kapakları, elektronik eşyalar bulundukları yerlere sabitlenmeli. Deprem çantası da uyurken başucumuzda bulunmalı” dedi. Deprem Eğitmeni Kocaman Deprem anında yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Deprem anında bulunduğumuz yerde birkaç adımdan fazla atılmamalı. Derhal yaşam üçgeni oluşturabilecek bir nesnenin yanına gidip çöküp kapanarak hedef küçültmemiz ve sarsıntı bitene kadar öylece beklememiz gerekiyor” Kocaman’a göre ailenin deprem sonrasında buluşacağı açık bir alan da önceden belirlenmeli ve depremden sonra gaz kaçakları nedeniyle oluşabilecek patlama ve yangınlardan kaçınmak için çakmak, kibrit, elektrik benzere ateş çıkaracak şeyler yakılmamalı. Evde fener bulundurulmalı ve sarsıntı biter bitmez deprem çantasıyla evi terk edip açık bir alana sığınılmalı. 
SEYFİ GENÇ