Çorlu Güncel

“İnşaat Sektöründe Girdi Maliyetleri Çok Yükseldi”

  • 25 Eylül 2021
  • 4302 Kez Okundu
  • “İnşaat Sektöründe Girdi Maliyetleri Çok Yükseldi”
  • “İnşaat Sektöründe Girdi Maliyetleri Çok Yükseldi”
  • “İnşaat Sektöründe Girdi Maliyetleri Çok Yükseldi”
  • “İnşaat Sektöründe Girdi Maliyetleri Çok Yükseldi”
  • “İnşaat Sektöründe Girdi Maliyetleri Çok Yükseldi”
  • “İnşaat Sektöründe Girdi Maliyetleri Çok Yükseldi”

Çorlu’da birçok başarılı projeye imza atan Bilgin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Üzüm, son dönemde inşaat girdi maliyetlerinin çok yükseldiğini belirtti.


Başarılı projelere imza atan Bilgin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Üzüm ile inşaat sektörünün yaşadığı sorunları konuştuk. Bilgin Üzüm inşaat sektöründe son dönemde girdi maliyetlerinin yükseldiğini kaydederek sadece mutfak dolapları son 10 aylık dönemde 3 katı arttı dedi. 
İNŞAAT SEKTÖRÜ 3’ÜNCÜ ÇEYREKTE SADECE YÜZDE 3 BÜYÜME KAYDETTİ
İnşaat sektöründe Neler oluyor surumuza Bilgin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Üzüm inşaat sektörüyle birlikte tüm sektörlerde girdi maliyetlerinin yükseldiğini kaydetti. Konuşmasını sürdüren Bilgin Üzüm, “İnşaat sektörü Türkiye’nin lokomotif dediğimiz bir sektör olmasına rağmen girdi maliyetlerinin yükselmesinden etkilendi. Hatta en fazla etkilenen sektörlerden bir tanesidir diyebiliriz. Örneğin Türkiye 3. Çeyrekte yüzde 21,7’lik bir büyüme yakaladı. İnşaat sektörü ise sadece yüzde 3 büyüdü.  Şu anda sadece ihracat yapanlar iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz. İnşaat sektörü şu anda para kazanılmıyor. Girdilerde büyük sıkıntılar var. Çimento fiyatları çok yüksek olunca ister istemez bizleri de etkiliyor. Bizlerde daire fiyatlarını artırmak zorunda kalıyoruz” dedi.
BAZI KALEMLERDE YÜZDE 200’E VARAN ARTIŞLAR YAŞANDI 
Konuşmasını sürdüren Bilgin Üzüm, “2-3 sene önce bir inşaat krizi yaşamıştık, o dönemde çok gücü olmayan mütahitler iflas etmek zorunda kalmıştı. Şu anda ekonomik olarak daha iyi olan mütahitler işlerine devam edebiliyorlar. Şu an mütahit sayısı az. Mütahit sayısı az olunca daha az daire üretilmiş oluyor. İnsanlar daire bulmakta zorlanıyor. Mütahitlerin sorunu yok mu diye soracak olursanız mütahitlerin sorunu tabiki var, bir kere faizler çok yüksek yüzde 18 gibi faiz oranları var, insanlar kredi çekip ev alamıyorlar. Alanlar sadece bir yerlerde para biriktirmiş insanlar alabiliyorlar. Bazı kalemlerde maliyetler iki katı arttı. Örneğin beton 2 katına demir yüzde 70 arttı mobilya ahşap kısmı yüzde 200 ile 300 arttı. İnşaatta kullanılan PVC malzemeler ise yüzde 300 seviyesinde bir artış gösterdi. Diğer bir sorunda işçi bulma sorunu var. Pandemiden ötürü bir sürü inşaat işçisi fabrikalara başladı. İnşaatta çalışan insan bulmaz zor” dedi.
DAİRE SAYISI AZ OLDUĞU İÇİN KİRALIK DAİREDE BULMAK ZOR
 Çorlu’daki kiralık daire sıkıntısıyla ilgili sorduğumuz soruya Bilgin Üzüm şu cevabı verdi: “Daire azlığından dolayı kiralar da yükseldi. Burada ev sahiplerini suçluyorlar, emlakçıları suçluyorlar ama şunu belirtmek isterim daire az. Su kendi yolunu bulduğu gibi ekonomi kendi yolunu buluyor.  Arz belli ise talep te fazla ise fiyatlar artar. Fiyatlar kendi kendini buluyor. Daire sayısı az, popilasyon artıyor, ister istemez fiyatlara yansıyor. Kiracılar bir şansı var, yasalar kiracıları koruyor. Bir ev sahibi bir kiracıyı iki şekilde çıkarabilir, ya kiracı zamanında kirasını ödemez, yada kentsel dönüşüm durumu olursa kiracıyı çıkartabilir. Bu güzel bir şey” ifadelerini kullandı. 
FAİZLER KREDİ ÇEKİLEBİLECEK SEVİYEYE GELİRSE DAİRE FİYATLARI ARTACAKTIR
Parası olan insanlar daha yüksek fiyatlı evlere yöneliyorlar. Krediler düştüğü zaman insanlar kredi çekebilecek o zaman daire fiyatları daha da yükselebilir. Villa satışı, daire satışından daha kolay, insanların toplu parası var çekip villa alabiliyor. Diğer insanlar kredi çekemediği için daire alamıyor. Şu anda villa satmak daha kolay” diyen Bilgin Üzüm, “Faizler düştüğü zaman daire fiyatlarında artış olacaktır. Çünkü herşey zamlandı, araba fiyatları akıl almaz seviyede. En küçük kalemlerde bile çok ciddi artışlar var. Bu artışlar en son tüketiciye yansır. Biz satmak istiyoruz dairelerimizi biz 500 bin liralık dairelere 1 milyon diyemeyiz, yoksa elimde kalır. Bir girdi maliyeti yüzde 60 olduysa ben onu yüzde 60 olarak yansıtamam yüzde 20 olarak yansıtırım. Birazda benden gitmesi gerekiyor. Yüzde 60 olarak yansıtırsam müşteri bulamayacağım. Burada mütahitleri suçlamak doğru değil. Yine de şu anda ev fiyatları iyi seviyede. Faizler kredi çekilebilir seviyelere çekilirse ev fiyatlarında yine artış olur” dedi. 
DAİRE YATIRIMI KISA VADELİ BİR YATIRIMDIR  
“Daire 3. Seviyede bir yatırım aracıdır” diyen Bilgin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Üzüm, “Uzun vadeli bir yatırım yapmak istiyorsanız tarla alırsınız, o size 10 sene sonra geri döner, arsa alırsanız diyelim ki 5 sene, daire alırsanız ise bir iki sene içinde satmanız gerekiyor. Eğer satmazsanız geriye doğru gider, çünkü eskiyen bir şeydir. Bir avantajı var, kira geliri getirmesidir. Gelirin iyiyse tarla alacaksın, gelirin yok ise daire alacaksın” dedi. 
MÜTAHİTLER BU DÖNEMDE ÇOK PARA KAZANAMIYOR 
Bu dönemde mütahit para kazanabiliyor mu sorumuza Bilgin Üzüm cevap verdi:  Türkiye’de sadece mütahitlere değil iş adamlarına karşı çok para kazanıyor diye bir bakış vardır. Az önce de dediğimiz gibi çoğu mütahit battı, neden iflas ediyor bu mütahitler, para kazanan adam iflas edebilir mi? Eskiden demiri betonu alıyorlardı diğer kalemleri de daire karşılığında yaptırıyorlardı. Sonunda da ona birşeyler kalıyordu. Şimdi daire karşılığında iş yaptıramıyorsun. Para vermek zorundasın, şu anda biraz birikimi olan insanlar bu işleri yapabiliyor. Mütahitler bu dönemde çok aman aman para kazanamıyor, şu anda kendilerini döndürmeye çalışıyorlar. Müteahhitlik insanı uçuran bir iş sektörü değildir. Mütahitler biraz kendilerini zengin gösteren insanlardır. Kat karşılığı yer yaptığı için iyi arabalara binerler kendilerini zengin gösterirler. Aslında birazda içi boş bir zenginlik vardır” dedi. 
İMDAT ŞAHİN