Trakya Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen Trakya’nın Verimli Kobileri Projesi açılış toplantısı Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez’in katılımıyla gerçekleşti.
Trakya’nın Verimli Kobileri Projesi’nin açılış toplantısına Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan, AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Mustafa Keskin ve çok sayıda kobi katıldı.
PROJEMİZİN YAKLAŞIK BÜTÇESİ 3 MİLYON EURO’DUR
Ekonomik kalkınmayı desteklemeyi amaçlayan Trakya’nın Verimli Kobileri Projesi’nin açılış toplantısında ilk sözü Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin aldı; “İhraca artırmak için, Trakya Dış Ticaret Platformu vesilesiyle Trakya’daki tüm odalarımızın ve borsalarımızın katılımıyla kobilerimizin ihracatını artırabilmek için Trakya Dış Ticaret Platformu sayesinde Kobilerimize ihracat yapma şansı onlara danışmanlık yaparak önlerini açma şansı sağlıyoruz. 200 firmaya danışmanlık hizmeti veriyoruz, Hükümetimizin de açıkladığı ekonomik paketlerle 2022 yılında 100 milyon ihracata ve 300 tane firmaya danışmanlık vermeyi hedeflemekteyiz. İmalat sanayisinde rekabetin güçlendirilmesi adına verimlilik odaklı üretimin ön plana çıkması gerekiyor. Üretim sürecinde yer alan hammadde, iş gücü, sermaye, enerji ve yönetim gibi değişkenlerle gerçekleştirilecek iyileştirmeler işletmelerin birim maliyetlerindeki düşmelere neden olacak ve onların rekabetlerini artıracaktır. Projemizin yaklaşık bütçesi 3 milyon Euro’dur. Bu projeyle beraber 250 ile 500 firmamızla birebir giderek hem eğitimler verilecek hem de verimlilik noktasında birebir etütler yapılarak firmalarımızın stokundan başlayarak, üretimdeki makinelere, makinalardan çıkan hammadde stoklarına kadar beşeri sermayenin verimliliğinden diğer sistemlere kadar, aynı zamanda enerji verimliliğinin binalarımızın enerji verimliliği çalışmalarının yapılması aynı zamanda makinalarımızda enerji verimliliği çalışmaları yapılarak eğer mümkünse Enerji Bakanlığı’mızdan destekli motor değişimlerine kadar bu değişimleri yapmak istiyoruz” dedi.
EKONOMİDE KARARLILIKLA YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez yaptığı konuşmada Tekirdağ’ın Sanayi’de ve tarımdaki öneminden söz etti. Tekirdağ sanayi ve tarım yönünden çok güçlü bir il olduğunu kaydeden Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez konuşmasını sürdürdü: “Cumhurbaşkanlığı sistemine geçtikten sonra özellikle sanayideki gelişme çok dikkat çekici, Organize Sanayi Bölgelerinde neredeyse yer bulunmuyor. Birçok yerde yeni organize sanayi bölgeleri açılıyor. Salgının en etkili olduğu 2020 yılında herkes küçüldü neredeyse ama ülke olarak biz büyüdük, bu yılın ilk 3 çekeğinde yakaladığımız büyümeyle 2021 yılını da inşallah çift haneli büyümeyle kapatacağız. Son dönemde finans piyasalarındaki hareketleri takip edebiliyorsunuzdur. Bunların lütfen konjektürel olduğunu düşününüz, yakın zamanda rahatlama görülecek. Çok olağanüstü dönemlerden geçiyoruz, dünyada da bir çalkantı var, bu yüzden çok takılmamak gerekiyor, sanayi elbette işleri etkiliyor olabilir ama biraz daha orta ve uzun vadeye kanalize olursanız çok daha bizim açımızdan da sizin açınızda da iyi olacak. Devlet olarak biz elimizden geldiği kadar kamusal ve finansal birçok araçta kullanıyoruz. Sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomi için kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz” dedi.
TARIM ARAZİLERİNE ZARAR VERMEDEN OSB’LERİN BÜYÜMESİNİ SAĞLAMAK GEREKİYOR
Konuşmasını sürdüren Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, “Tarım alanlarına zarar vermeden Organize Sanayi Bölgeleri’nin büyümesi ve çoğalmasını sağlamamız gerekiyor. Tekraren söylüyorum, bölge bazında yük hesabı da çok önemli tarım bizim için çok önemli sanayi geliştirirken diğer alanlara zarar vermemek çok önemli. Ergene Havzası’nda kirliliğin azaltılmasına yönelik, temiz üretim projesi başlattık. Firmalarımızın ihracatçılığına destek veriyoruz, Orta ve uzun vadeye önem vermemiz çok önemli, şimdiden çocuklarımızı teknolojik olarak eğitirsek çok daha iyi olacak. 3 milyon Euro’luk bütçeli bu bu proje Trakya’nın Verimli Kobileri Projesi rekabetçi sektölerin en önemli ve katma değeri en yüksek projelerinden bir tanesi. Bu proje daha teknik yardım sunulmasıdır. Bu projenin devamında bir süre sonra makine ekipman ihtiyacı doğrultusunda biz bakanlık olarak devrede olacağız” dedi.
TEKİRDAĞ SANAYİSİYLE ÖNE ÇIKIYOR
Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ise yaptığı konuşmada: “Tekirdağ sanayisiyle meşhur, artık sanayimizle öne çıkıyor. pek çok konuda sanayimiz Türkiye’nin diğer sanayilerine göre önlerde geliyor. bazı ölçeklerde 2’inciyiz. En çok sanayisi olan Organize Sanayi Bölgesi olan bazı ölçeklerde 5’inciyiz enerji kullanımı olarak bazı ölçeklerde 6’ıncıyız vergi vermede, bazılarında 4’üncüyüz istihdam oluşturmada gibi. Artık Tekirdağ ve Organize Sanayileri Türkiye’nin OSB’leri, Türkiye’nin sanayileri, Türkiye’nin istihdamı Türkiye’nin ihracatı konusunda ön sıralarda yer almakta çok ciddi ve önemli kazanımlar sağlamaktadır. Hepimiz iktisat okurken iktisat sınırsız arzuların istiklerin sınırlı imkanlarla karşılanması bilimidir. Dünyada bu cümlenin kurulduğu ilk günlerden itibaren ihtiyaçlar çok fazla arttı. Bu ihtiyaçlar çok daha çeşitlendi bu ihtiyaçları sağlayabilmek içinde daha çok kaynak kullanmak gerekiyor” dedi.
İMDAT ŞAHİN