İnsanı Yardım Vakfı (İHH) kış çalışmalarını değerlendirme toplantısını Çorlu’da STK temsilcileri ve iş insanlarınının katılımı ile gerçekleştirdi.
MÜSİAD Tekirdağ Şubesi’nde yapılan toplantıya İHH İnsani Yardım Vakfı Mütevelli Üyesi Hüseyin Oruç katıldı. Oruç İHH’nın Suriye ve Afganistan’da yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Çorlu’da yapılan toplantıya STK temsilcilerinin yanı sıra iş insanları da katıldı.
SURİYE İLE İLGİLİ PEK ÇOK ŞEY YAPILDI YİNE DE YETERLİ GÖRMÜYORUZ
İHH İnsani Yardım Vakfı Mütevelli Üyesi Hüseyin Oruç yaptığı değerlendirmede: “Yardım noktasında Suriye ile ilgili pek çok şey yapıldı. Yapılmaya da devam ediliyor. Ama yeterli olmadığını görüyoruz” dedi ve sözlerine İHH’nın ilk sınır ötesi çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek devam etti: Kosova Savaşı Dönemi 1999’da Bosna’dan çıktık, vakfın üzerinde çok ciddi bir baskı var ama Kosova’da da bir felaket yaşanıyor. İlk defa sınır ötesine kamyonlarımızın gittiği bir operasyondur Kosova Dönemi. Yaklaşık 300 tır yardım yapmıştık Kosova’ya. Yardımın önünde çok ciddi engeller vardı. Yardım tırlarını buradan ticari olarak çıkartıp Kosova’ya yardım olarak indirirdik. Allah’a şükür ulaştı yardım yapıldı. Kosova Meclisi 3 tane sivil toplum kuruluşuna Savaş Döneminde kendilerine yapılan yardımlardan ötürü madalya verdi. Onlardan bir tanesini de İHH’ya vermişti. Suriye’deki savaşın ilk döneminde 250 tırlık bir yardım konvoyunu Reyhanlı ya da Kilis’ten çıkarmıştık. Ben çok mutlu olmuştum. Zamanında Kosova’ya 250 tır göndermiştik. Şimdi bir kampanyada bir bölgeden 300 tır yardım çıkıyor ve biz bunu insanlara ulaştırabiliyoruz. Ancak şöyle bir şey de var ki bizim gönderdiğimiz bu tırlarla Suriye’nin kuzeyinde kamplarda kalan 1 milyon insanın sadece bir buçuk günlük ihtiyacı karşılanacak. Yaptıklarımızla mutlu olacağız ama yeterli olmadığını da hep bileceğiz” dedi.
“1 MİLYONUN ÜZERİNDE İNSAN ÇADIRDA YAŞIYOR”
Konuşmasını sürdüren Oruç, “Bugüne kadar 11 yıl içinde Suriye’ye 25 bin tır gitmiş. Bir buçuk milyarın üstünde bir yardım yapılmış. 11 yılın sonunda bakıyoruz Suriye’ye 1 milyonun üzerinde insan çadırda yaşıyor. Birçok ev yapıldı. Briket ev kampanyası yapıldı, İHH 18 bin ev yapmış. Sağ olsun cumhurbaşkanımız sahiplendi, o sahiplenince başka kurumlar da dahil olunca 40-50 bin evin yapılmasına vesile olduk. Bölgeye gittiğinizde 300 binden fazla ev yapılmış. Orada bir seferberlik olunca Suriyeliler de kendi evlerini yaptı" dedi.
“BİZ ÖRNEK OLALIM, YAPILABİLİRLİĞİNİ GÖSTERELİM”
Bu sene yardım noktasında 3 tane en acil bölgeyi tespit ettiklerini ifade eden İHH İnsani Yardım Vakfı Mütevelli Üyesi Hüseyin Oruç “Bunlar; Suriye, Yemen, Afganistan. Suriye hemen yanımız birinci sorumluluğumuz. Yemen’de dünyanın en büyük insani krizlerinden bir tanesi yaşanıyor. Özellikle Sahra şartlarında çok sıkıntının soğuğunun olduğu yerler var. Orayla da ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Şu an da dünyanın en büyük krizi -hem insan sayısı hem etkisi olarak baktığınızda; Afganistan. Bir tek İHH’nın yapmasıyla iş çözülmüyor, biz örnek olalım, yapılabilirliğini gösterelim” dedi