Çorlu Kaymakamlığı rehberliğinde Çorlu İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün düzenlediği Çorlu Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı’nda kararlılık vurgusu yapıldı.
Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda Çorlu’da Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı düzenlendi. Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Tekirdağ Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Hacı Bayram Zengin başta olmak üzere kurum müdürleri ve yetkilileri STK temsilcileri, muhtarların katıldığı çok kapsamlı bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayda açılış konuşmalarının ardından oluşturulan masalarda görüş önerileri sıralandı. Bir gün boyunca süren çalıştayın sonunda sonuç bildirgesi hazırlandı. Yapılan çalıştayda her türlü bağımlılıkla mücadelede kararlılık vurgusu öne çıktı.
“BAĞIMLILIK ARTIK MİLLİ GÜVENLİK SORUNUDUR”
Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan çalıştay saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Çalıştayda ilk sözü Tekirdağ Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Hacı Bayram Zengin aldı. Zengin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sözlerini hatırlatarak, bağımlılığın milli güvenlik sorunu olduğunu ifade etti. Çorlu Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı’nda sunum yapan Hacı Bayram Zengin, bağımlılığa yol açan etmenleri sıraladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bağımlığı milli güvenlik sorunu olarak adlandırdığını belirten Zengin, bağımlılığın her türlüsüyle mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
NEYİ EKSİLTTİKTE OLUMSUZ OLAYLAR ZEHİRLİ SARMAŞIK GİBİ TOPLUMU SARDI?
Çorlu Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı’nda konuşan Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, “Buradaki toplantıda inanmış bir topluluk gördüm, bu son derece önemli. Buradan hareketle bağımlılığın nasıl bir olay olduğu sunumlarda özetlendi. Bakanlığımız tüm Türkiye’de bağımlılığa dikkat çekmek için hazırladığı bu programla ilgili eş zamanlı bütün ülkemizde eş zamanlı çalışmaların yapıldığını bilmek sizler gibi değerli katılımcıların bulundukları yerlerde çalışmalar içerisinde olduğunu bilmek çok değerli. Bir konuyu zimmetlenmiş şekilde üzerine almadığınız zaman, bir konuya inanmadığınız zaman çok kısa adımlar atılıyor. Bunu yenebilmemiz için konuyla ilgili gözlemlere düşünmeye ihtiyaç var. AMATEM 2014 yılında kurulduğunda tüm Türkiye’de sadece 9 bölgede yapılmasına karar verilmişti. Bu bize de nasip oldu. Bazen bir kavramı zıttıyla düşünmek bizim için çok uyarıcı çok besleyici olabiliyor. Niye bu var, ne eksildi de biz bu olumsuzluklarla daha fazla karşılaşır olduk. Sorusunu sormamız gerekiyor, merhameti dayanışmayı sevgiyi yardımlaşmayı kendi değerlerimizi kaybetmememiz gerekiyor. Biz neyi eksilttik de bu olumsuzluklar mantar gibi bitmeye zehirli sarmaşıklar gibi toplumu sarmaya başladı. Olumlu bağımlılıklarımızı yok ettiğimiz zaman tabiat maalesef boş kalmıyor” dedi.
ÇORLUDA SON DÖNEMLERDE YAPILAN EN İYİ, EN ANLAMLI ÇALIŞTAY
Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı yaptığı konuşmada toplantının öneminden söz etti. "Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda çalıştayı düzenlediklerini belirten Kaymakam Sarılı, çalıştayın amacını anlattı: “Bu toplantıda konuşmayı çok önemsiyorum, çünkü bu toplantı güzel bir toplandı, son zamanların Çorlu’daki en güzel toplantısı, çünkü uyuşturucuyla bağımlılıkla mücadele bizim ciddi bir sorunumuz. İçişleri Bakanı’mız sayın Süleyman Soylu il güvenlik toplantılarını hep illerde yapıyor, bir tek ilçe olarak Çorlu’da yaptı. Aslında bu da bir mesaj, bizim en önemli sorunlarımızdan bir tanesi uyuşturucuyla mücadele. Biz çok uzun zamandır bağımlılıkla mücadele ediyoruz. Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulu’nun 10 Şubat 2022 tarihinde yaptığı toplantıda, ilçe, il ve ülke düzeyinde bağımlılıkla mücadele çalışmalarına ivme kazandırılması ve faaliyetlerin yaygınlaştırılması amacıyla, tüm tarafların içerisinde yer alacağı herkesin sorunları ve çözüm önerilerini paylaşacağı, “ben olsaydım” etiketiyle, bir çalıştay yapılmasına karar verilmiştir. Çalıştayın temel amacı bağımlılıkla mücadele kapsamında sorun ve çözüm önerilerinin paylaşılmasının yanı sıra, bilgi ve birikimlerin paylaşılabileceği bir zemin oluşturmaktır” dedi.
6 BİN 597 AYAKTA, 590 HASTA YATARAK AMATEMDE TEDAVİ GÖRDÜ
Çorlu Devlet Hastanesi’nde faaliyet yürüten AMATEM ile ilgili bilgiler paylaşan Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, “Ben 2018 yılının Eylül Ayı’nda Kaymakam olarak göreve başladım. Omurtak Caddesi’nde zombi gibi dolaşan gençleri gördüğümde çok şaşırdım, başka çalıştığım yerlerde böyle görmemiştim. Ama o günden bu güne kadar hep beraber o kadar güzel çalıştık ki bugün en azından ana caddelerde bu kötü manzaraları görmüyoruz. Belki ara sokaklarda görüyoruz, bitti mi hayır bitmedi ama ana caddelerde görmüyoruz. Bu kolektif çalışmanın ürünü, ilçemizde Çorlu Devlet Hastanesi AMATEM servisinde 2021 yılında ayaktan tedavi olan kişi sayısı 6 bin 597, bu rakam çok yüksek, yatarak tedavi olan hasta sayımız 590’ kişidir” dedi.
“BEN OLSAYDIM” ETİKETİYLE BAĞIMLILIKLA İLGİLİ FİKİRLER SUNULDU
Bağımlılıkla mücadele çalışmalarına katkı sunacak yenilik getirecek uygulamaları kolaylaştıracak, fikir ve önerileri ben olsaydım etiketiyle değerlendiren katılımcılar bir gün boyunca bağımlılıkla ilgili fikirlerini dile getirdi. Günün sonunda Çorlu Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı rapora dönüştürüldü. Bu rapor il toplantısında çıkacak kararla birlikte bakanlığa gönderilecek.
İMDAT ŞAHİN