Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesinde pandemide hobi olarak başladığı arıcılığı geliştiren Salih Çolak, öğrendiklerini üretime yansıtarak kaliteli bal üretmeye başladı.
Pandemi dönemi başında ilk olarak ciddi manada arıcılık ve arı ürünleri hakkında araştırma yapmaya başlayan Salih Çolak, işe birçok Türkçe kaynak okuyup çeşitli video dersleri izleyerek başladı. Daha sonra Türkçe kaynaklar azalınca İngilizce ve Almanca makalelerden yararlandı. Çeşitli sosyal medya platformlarında Türk ve yabancı arıcılar ile iletişim kuran Çolak, bu internet sitelerindeki eğitim videoları vasıtası ile teorik bilgilerini geliştirdi ve daha sonra Halk Eğitim Merkezindeki Arıcılık kursuna giderek kursta öğrendiği bilgileri sahaya yansıtmaya karar verdi.
“Rahatsızlığım Beni Arıcılığa İtti”
Senelerdir kronikleşen mevsimsel öksürüğüm yüzünden bal tüketiyordum fakat tükettiğim ballar hakkında bilgim yoktu diye Salih Çolak; “Çok çeşit bal denedim, gıda ürünlerinde yapılan sahtekârlıklarda arı ürünlerinin başlarda olduğunu öğrendim. Çocuk sahibi olunca sağlıklı bala ulaşma isteğim daha da arttı. Çocuğum bal yeme yaşına gelince artık işin ciddiyetini anladım, kendi balımı üretmeye başlamalıyım dedim ve çalışmalarıma başladım. İlaçtan, kimyasaldan uzak en temiz balı üretmek için kolları sıvadım, arıların büyülü dünyasına girdikçe doğanın bize verdiklerini daha iyi anladım” dedi.
“Ulaşabildiğim Tüm Kaynakları Okudum”
2020 yılında ilk olarak arıcılık ve arı ürünleri hakkında araştırma yapmaya başlayan Çolak; “Konu ile ilgili ne kadar Türkçe kaynak varsa hepsini okudum. Türkçe kaynaklar azalınca İngilizce ve Almanca makaleler bulup çevirmeye başladım. Çeşitli internet sitelerindeki eğitim videolarını izleyip arıcılık ile ilgili teorik bilgilerimi geliştirdim. İlerleyen günlerde Halk Eğitim Merkezinde açılan Arıcılık kursuna gittim ve sertifikamı aldım. Yaptığım okumalar kursta öğrendiği bilgileri sahaya yansıtmaya karar verip arıcılığa başladım” dedi.
“İki Kovan İle Başladım”
Arıcılık yapmaya karar veren kişi arıcılığa iki türlü başlar, birincisi şanslıysanız arı oğlu size gelir, ikincisi ise eğer şansınız biraz daha az ise ücreti karşılığında arılı kovan sahibi olabilirsiniz diyen Çolak; “İlk olarak kovanlarım için uygun bir nokta belirledim. İki kovan ile başladım ve bir mevsim içinde kovan sayım 7’ye ulaştı. Teoride öğrendiklerim sahada çok işime yaradı ve karşılaştığım zorlukları kolay çözümledim. Çevremde arıcılık yapan olmadığı için çeşitli yerlerde arıcılık yapan insanlarla tanıştım. Birkaç arıcının yanında zaman zaman bir şeyler öğrenmek amacı ile yardımlarda bulunuyordum. Genellikle atadan gelme arıcılık yapan kişilerin yanlış bildiği ve senelerdir yanlış uyguladığı yöntemleri gördüm, en zoru bilinen bu yanlışları onlara kabul ettirmek oldu. Örneğin arı hastalıkları konusuna girdiğimiz zaman “ilaç ve kimyasalların” zararlı etkileri ve kalıntı konusunu birçok arıcımız bilmemektedir. Halk eğitim merkezlerinde verilen arıcılık kurslarına arıcılarımızın katılmasını bu yüzden ısrarla tavsiye ediyorum” dedi.
“Ekonomik Beklentim Yok”
Bal üreticisi Salih Çolak, “Çocuğum ve ailem söz konusu olunca sağlıklı bala ulaşmak için başladığım arıcılıktan elde ettiğim balları öncelikle kendi ailem için değerlendiriyorum. Ürettiğim bal ile öksürük sorunum ile kolayca başa çıktığımı anladım. İhtiyaç fazlası ballardan çevremdeki insanlar da faydalanıyor. Ekonomik bir beklentim olmadan tamamen maliyetine ve özellikle çevremdeki küçük çocuklu ailelerin gerçek bala ulaşmasını sağlıyorum” dedi.
“Koruyucu Ekipman Önemli”
Arıcılığa başlayacak kişilere öncelikle teorik bilgilerini geliştirsinler ve ardından kurslar ile bu bilgiyi harmanlasınlar tavsiyesinde bulunan Çolak; “Arılar floraya göre, dönemine göre, hava durumuna göre, nüfusuna göre çeşitli etkilere çeşitli tepkiler vermektedir. Bunun için amatör arıcılara kesinlikle koruyucu ekipmanları kullanmasını tavsiye ediyorum. Ayrıca istenmeyen durumlarda uygulamak üzere muhakkak acil yardım bilgilerinin olmasında fayda var. Mesela aile hekimine danışarak aldığım arı sokmalarına karşı olan bir takım ilaçlar çok işime yaradı. Uygun malzemeleri tedarik edip uygun yer seçip arıcılık dünyasına adım atsınlar. Arıcılık malzemeleri son dönemlerde inanılmaz derecede pahalı bir hal aldı. Arıcılık yapacak kişiler teorik bilgi ile uygulama arasındaki geçiş dönemindeki karar aşamasında malzeme fiyatlarını görünce kararsızlık yaşayabilirler. Bu önemli bir sorun ama bal fiyatları da iki üç kat arttı” dedi.
“Hedefime Ulaştım”
Yolun başında hedefim katkısız ve ilaçsız bala ulaşmaktı ve hedefime fazlası ile ulaştım diyen bal üreticisi Salih Çolak; “Gerçek bal üretmenin gururunu yaşamak çok güzel bir duygu. Hem bahar balı hem de yaz balı ürettim. Ağız tadına göre değişiklik gösteren olumlu veya olumsuz eleştiriler alıyorum. Kendi çocuğuna ne yediriyorsan onu başkasının çocuğuna yedir felsefesi üzerine faaliyetlerimi geliştiriyorum. Diğer hayvancılık dallarına göre çok teknik olan arıcılık işinde her gün yeni şeyler tecrübe ediyorum ve bu güzel dünyayı herkese tavsiye ediyorum. Ne yaptığımı merak edenler için sosyal medyada BalPeyker Arıcılık Ürünleri isimli instagram hesabım var, çektiğim videolar ve yaptığım paylaşımlara yapılan geri dönüşler motivasyonumu canlı tutuyor. Arıcılığa ilgi duyanlar benimle instagram hesabım üzerinden iletişim kurabilirler. Arıcılığa ilgi duyanlar bu hesap üzerinden benimle iletişime geçebilir” dedi.