Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Doğan yaptığı açıklamada, gribal enfeksiyonları, korona virüsteki son durumu değerlendirdi. Başhekim Doğan, “gribe yakalanan vatandaşlar maske taksınlar” önerisinde bulundu.
Gribal enfeksiyonların mevsim değişikliğine bağlı olarak artış gösterdiğine vurgu yapan Doç. Dr. Mustafa Doğan korona virüs vakalarında günlük vaka sayılarının 20’nin altında olduğunu ifade etti. Korona virüs aşılamasında bir durgunluk olduğunu belirten Başhekim Mustafa Doğan virüs aşısının yan etkilerinin olup olmadığı konusunda da açıklama yaptı. gribal enfeksiyonlarda vatandaşların özellikle acil servislerde yoğunluk oluşturduğunu belirten Başhekim Doğan, gribal enfeksiyonlara karşı kişinin alacağı tedbirlere de değindi.
BU AYLARDA GRİBAL ENFEKSİYONLARDA ARTIŞ OLUYOR
Gribal enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili açıklama yapan Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Mustafa Doğan, “Mevsimsel grip veya mevsimsel soğuk algınlığı olarak tanımladığımız bir tablo var, bununda tam zamandayız, özellikle ekim kasım aylarında hava sıcaklıklarında ki ani değişimler ve dalgalanmalar sebebiyle hem insan bağışıklık sisteminin buna uyum sağlamasındaki yaşanan bir takım sorunlar hem de bu dönemde ortaya çıkan mevsimsel gribe neden olan infianza andionavirüs, rinovirüs gibi bir takım soğuk algınlığı etkenleri insanlarda soğuk algınlığının daha fazla görülmesine neden olmakta. 2022 yılının bu döneminin yaşadığımız son iki yıla göre bir handikabı da var, biz geçen iki yılı maske ile geçirdik maske ile geçirdiğimiz için bu maskeler bizi hem korona virüse karşı korurken hem de mevsimsel soğuk algınlığı grip etkenlerine karşı da korudular. Şu an maske kullanmıyoruz, bu iki yıldır da etkenlere karşı da geçirdiğimiz enfeksiyon sayısında ciddi bir azalma var. Bunlara karşı oluşmuş olan bağışık yanıtta antikor miktarında da bir azalma var. Haliyle bu hastalıkları geçen iki yıla göre biraz daha fazla görme olasılığımız var” ifadelerine yer verdi.
MASKE TAKSINLAR, KALABALIK ORTAMLARDA BULUNMASINLAR
“Konuşmasını sürdüren Peki, bizler neler yapmalıyız. Temel önerimiz benzer şikâyeti olan kişiler bu hastalık korona virüs ile de karışabildiği için test yaptırmalarını öneririz. Hastalığı olan kişiler mümkün se maske kullansınlar, kalabalık ortamlarda bulunmasınlar” diyen Başhekim Doğan, “Niçin bulunmasınlar var olan etkenle çevredeki insanlarında hasta olmasına neden olabilirler. Çünkü grip te solunum yoluyla buluşan bir virüs, bir mikroptur. Hem çevremizi korumuş oluruz hem de hastalığın yayılmasının önüne geçmek adına bireysel tarzda bir adım atmış oluruz. Hasta olanlar ne yapmalıdır, eğer genç eriştik dediğimiz 15-55 yaş gurubu arasındaki grup ise bunların ek şikâyetleri yoksa bol sıvı almaları, bir ağrı kesici almaları ve mevsime özgü meyve tüketmeleri ve yeterli uyku düzenine sahip olmaları bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Bu hastalığı daha çabuk atlatacaklardır. Birde bazı ebeveynlerin çocuklarını getirdiklerini görmekteyiz. Bunlar genel durumu iyi olan neşeli fakat gribal durumu olan çocuklardır. Bunlar için biz reçetemizi düzenliyoruz ve kullanmalarını öneriyoruz. Fakat aile şikâyetleri geçmedi denilerek bir sonraki gün bir sonraki gün hastane acillerine başvurabilmekte. Bu tür durumda eskilerde kalma bir söz var, denir ki ilaç kullanırsanız bir haftada ilaç kullanmazsanız 7 günde iyileşir. Yani inmünüte bir şekilde bunun üstesinden gelecektir. Buradaki ilaç ve reçete düzenlemedeki amacımız semptomların daha hafif geçirilmesi. Yani hasta öksürüğü daha az olsun, eklem ağrıları daha az olsun diye düzenlediğimiz reçetelerdir. Burada da ailelerin çok paniğe sevk edilmesini panik yaşamalarını istemiyoruz. Oldu ki şikâyetlerinde ilerleme var, o zaman tabi ki en yakın sağlık merkezine başvuracak çünkü bu tür durumda kişinin üzerine bir bronşit bir pronomi eklenmiş olabilir bu tür durumda da yakın takip belki hastayı yatırarak tedavi etmekte gerekebilir” dedi.
GÜNLÜK VAKA SAYILARI 20’NİN ALTINDA
Korona virüsle ilgili de bilgiler veren Başhekim Doğan, “Bugün baktığımız zaman Çorlu’daki vaka sayıları 6’dır. Dün 8 idi ondan önceki gün 12 idi son bir haftadır korona virüs hasta sayımız 20’nin altındadır. Günlük ortalama 100 oranında test yaptırmaya gelen hastamız var, yüzde 10’a da yakın pozitif hasta oranımız var. Fakat insanların tamamına yakını bu hastalığı hafif atlatmakta. Bu nedenle şu an hastanemizde korona virüs nedeniyle yatan hastamız yok. Aşıyla alakalı bir durgun döneme girdik. Yani eski popiliterise azaldı diyebilirim. Son çıkan omicron varyantının hafif geçirilmesi biraz bu süreci yavaşlattığı kanaatindeyiz. Vücuda dışarıdan alınan her etkinin bir yan etkiye yol açma olasılığı vardır. Piyasada yüz yıla yakın kullanılan aspirinin bile mide kanaması riski var. Aşının da en bariz denilen alerji yol açma riski var. Uzun dönemli yan etkileriyle alakalı zaman içerisinde bir takım veriler ortaya çıkacaktır, ama biz şunu biliyoruz ki covidin kendisi kanama ve pıhtılaşma durumunu bozabilmekte. Bizim takip ettiğimiz hasta grupları içerisinde hiç aşı olmayan covid geçiren insanların önemli bir kısmında akciğere pıhtı atması, beyine pıhtı atması durumlarıyla karşılaşabilmekteyiz. Yani hastalığın kendisi bu dengeyi bozuyor. Şu an ki yaşadığımız tabloya baktığımız zaman hastalık sayısının azalmasında veya hastalığın daha az semptomlarla geçirilmesinde hastalığın olumlu katkıları olduğu kanaatindeyiz. Toplam başvuruda belirgin bir artış yok. Yalnız acil başvurulara gribal enfeksiyonlara ateş öksürük gibi nedenlerle var olan şikâyetlerle başvuru var. Oda mevsimsel bir gribin yansımasıdır. Son 3-4 aydır istifalar azaldı, yeni atamalar var, özellikle yakında beklediğimiz açıktan atama kurası var, açıktan atama kurasıyla da ciddi bir dönüş olacağını düşünüyoruz” dedi.
İMDAT ŞAHİN