Çorlu Güncel

“Kariyer Basamaklarında Sınav Şartı Kaldırılmalı!”

  • 20 Ekim 2022
  • 1311 Kez Okundu
  •  “Kariyer Basamaklarında Sınav Şartı Kaldırılmalı!”
  •  “Kariyer Basamaklarında Sınav Şartı Kaldırılmalı!”
  •  “Kariyer Basamaklarında Sınav Şartı Kaldırılmalı!”
  •  “Kariyer Basamaklarında Sınav Şartı Kaldırılmalı!”
  •  “Kariyer Basamaklarında Sınav Şartı Kaldırılmalı!”
  •  “Kariyer Basamaklarında Sınav Şartı Kaldırılmalı!”
  •  “Kariyer Basamaklarında Sınav Şartı Kaldırılmalı!”
  •  “Kariyer Basamaklarında Sınav Şartı Kaldırılmalı!”

Türk Eğitim-Sen Çorlu Temsilciliği, düzenlendiği basın açıklamasında Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yeninden gözden geçirilmesini talep ederek şartlarının iyileştirilmesini istedi.

Türk Eğitim-Sen Çorlu Temsilciliğine bağlı öğretmenler, Atatürk Meydanı’nda toplanarak basın açıklaması düzenledi. “2022-2023 eğitim öğretim yılı tüm eğitim çalışanları için umutsuz, mutsuz ve huzursuz bir şekilde başlamıştır” diyen Türk Eğitim Sen Çorlu Temsilcisi Fatihan Bektaş bugün bu alanda tüm öğretmenlerin haklı taleplerini haykırmak için bir aradayız” dedi. Uzman öğretmen başöğretmen uygulamalarından sınavın kaldırılmasını isteyen Fatihan Bektaş 10 yılı dolduran bütün öğretmenler uzman öğretmen olabilsin 20 yılı dolduran öğretmenlerde başöğretmen olsun, kariyer basamaklarında sınav şartı kaldırılsın” ifadelerini kullandı. 
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MUTSUZ VE HUZURSUZ BİR ŞEKİLDE BAŞLADI 
Türk Eğitim-Sen Çorlu Temsilcisi Fatihan Bektaş, “2022-2023 eğitim öğretim yılı tüm eğitim çalışanları için umutsuz, mutsuz ve huzursuz bir şekilde başlamıştır. Türk Eğitim Sen olarak bugün bu alanda, gelecek nesillerin mimarı öğretmenlerimizin ve diğer tüm eğitim çalışanlarının haklı taleplerini haykırmak ve içinde bulunduğumuz kaygı verici ortamın düzeltilmesi gerektiğini hatırlatmak için toplanmış bulunmaktayız. Öncelikle tüm yetkililere ve karar vericilere sesleniyoruz; eğitim çalışanlarının haklı taleplerine kulak tıkamayın, bakan değil bakıp gören olun. Hepimizin malumu olduğu gibi Öğretmenlik Meslek Kanunu 14 Şubat’ta kanunlaşarak yürürlüğe girmiş ve 12 Mayıs’ta yönetmeliklerin ilanı ile birlikte birçok sorunu ortaya çıkaran bir süreç başlamıştır. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda; öğretmenlerin muhatap olduğu mevzuat ve süreçlerin tek bir çatı altında toplanmadığı, kariyer basamaklarında hizmet yılı esasının dikkate alınmadığı, liyakat ve ehliyeti önceleyen bir yönetici atama sisteminin inşa edilmediği, öğretmenlerin farklı istihdam modelleriyle mağdur edilmesine göz yumulduğu, başarıyı önceleyen ödül sisteminin kurulmadığı, özlük ve mali haklar bakımından var olan adaletsizliklerin giderilmediği ve bunlar gibi daha birçok talebin karşılık bulmadığı görüldü. İlk kez 2005 yılında uzman ve başöğretmenlik süreci başladı. Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yükselme Yönetmeliği yayınlanmadan Türk Eğitim-Sen olarak sınava karşı olduğumuzu, öğretmenlerin hizmet yılı esasına göre kariyer planlamasının yapılması gerektiğini söyledik. Söylemekle de yetinmedik, ciddi bir mücadele verdik vermeye devam ediyoruz” dedi. 
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNUNUN İPTALİ İÇİN DANIŞTAY’A BAŞVURDUK 
Konuşmasını sürdüren Fatihan Bektaş meslek kanununun iptal edilmesi için Danıştay’a başvuru yaptıklarını belirtti. Bektaş, “8 Aralık 2021 tarihinde kariyer basamakları meselesi başta olmak üzere öğretmenlik meslek kanununun içeriğine dair önerilerini 81 ilde alanlara inerek eş zamanlı kitlesel etkinliklerle kamuoyuna ve muhataplarına bir kez daha duyurduk. Kanun teklifinin 31 Aralık 2021 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulmasıyla birlikte komisyon ve Genel Kurul aşamalarına bizzat katılarak meslektaşlarımızın beklentilerini en üst düzeyde dile getirdik. 14 Şubat 2022 tarihinde yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun uygulamasına dair meslektaşlarımızı mağdur edebilecek hususların iptali için 25.05.2022 tarihinde Danıştay’a başvurduk. Ancak Türk Eğitim Sen’in yıllardan beri karşı çıktığı ‘Sınavla Kariyer’ uygulaması tekrar karşımıza çıkartılmış, tecrübelerimiz ve önerilerimiz göz ardı edilmiştir. En son Bakanlığın yayınladığı Sınav Usulleri ile bakanlık, çalışanlarının tüm haklı taleplerine kendisini kapadığını, sınavın yapılacağını ilan etmiştir. Sahanın bu sınavdan memnun olduğunu söylemek sahaya bakmamak, sahayı görmemek, kamuoyunu yanlış yönlendirmektir. Türk Eğitim Sen olarak açıklıkla ifade ediyoruz: Öğretmenlerin kariyer planlaması sınavla olmaz. Sınav diye direten bakanlık karşısında haklı talepleri olan bizleri bulacak ve geri adım atmayan bizler karşısında direncini kaybedecek, yılmayan bizler karşısında yılgınlık gösterecek ve bizler haklı mücadelemizin sonuçlarını elbet alacağız” dedi.
ÖĞRETMENLERİN DERDİ UNVAN DEĞİL GEÇİM DERDİDİR!
Öğretmenlerin derdinin unvan olmadığını ve geçim derdi olduğunu söyleyen Türk Eğitim Sen Çorlu Temsilcisi Fatihan Bektaş, “Bizler Türk Eğitim Sen olarak 2005 yılından beri kariyer basamaklarında düzenleme yapılmasını, kıdeme dayalı bir sistemin oluşturulmasını defalarca dile getirmiş bir sendikayız. Dün ne söylediysek bugün de aynı noktadayız ve sözümüzün arkasındayız. Öğretmenlerin derdi unvan değil geçim derdidir. Türk Eğitim-Sen olarak, yeni yasama yılında TBMM’ye, siyasi partilerimize ve milletvekillerimize çağrıda bulunuyor; başta kariyer planlamasının hizmet yılı esasına göre yapılması olmak üzere, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun içeriğinin adına yakışır şekilde zenginleştirilmesi amacı doğrultusunda ivedilikle adım atmaya davet ediyoruz. Sınavla yapılacak bir tasnifin öğretmenlerimizi yeni ve gereksiz bir tartışmanın göbeğinde bırakacağı aşikardır. Son yıllarda zaten yıpratılmış olan mesleki saygınlığımızın bu vesileyle farklı bir süreçte tartışma konusu yapılmasını asla kabul etmiyoruz. Türk Eğitim-Sen ekşi yemedi, karnı ağrımıyor. Öğretmenlerin kariyer planlaması ile ilgili gocunacak zerre yaramız yok. Bu nedenle sakın mahcup olmayın. Alnımız dik, duruşumuz net, kararlılığımız kesindir. Çözümün adresi de her zaman olduğu gibi gene Türk Eğitim-Sendir. Ne eksik, ne fazla. Bakanlıktan tek beklentimiz, hakkımız olanı almaktır! Gözümüz üstünüzdedir. Yaptığınız her yanlışınızın karşısında Türk Eğitim-Sen’i her zaman bulacaksınız. Genel Merkezimizin çizeceği yol haritasında mücadelemiz sonuna kadar sürecektir” ifadelerini kullandı. 
TÜRK EĞİTİM SEN TALEPLERİNİ SIRALADI 
Taleplerini sıralayan Fatihan Bektaş, “Türk Eğitim-Sen olarak, yeni yasama yılında TBMM’ye, siyasi partilerimize ve milletvekillerimize çağrıda bulunuyor; başta kariyer planlamasının hizmet yılı esasına göre yapılması olmak üzere, öğretmenlik meslek kanunu’nun içeriğinin adına yakışır şekilde zenginleştirilmesi amacı doğrultusunda ivedilikle adım atmaya davet ediyoruz. Sınavla yapılacak bir tasnifin öğretmenlerimizi yeni ve gereksiz bir tartışmanın göbeğinde bırakacağı aşikardır. Son yıllarda zaten yıpratılmış olan mesleki saygınlığımızın bu vesileyle farklı bir süreçte tartışma konusu yapılmasını asla kabul etmiyoruz. Öğretmenlik Meslek Kanununda, Kariyer basamaklarında sınav şartı kaldırılmalı, 10 yılını dolduran her öğretmen uzman öğretmen, 20 yılını dolduran her öğretmen başöğretmen olmalıdır. Promosyon anlaşmaları, kurum ve ilçe bazında değil il bazında yapılmalı ve günün şartlarına göre güncellenebilmelidir. Sözleşmeli atama sonlandırılmalı, Tüm öğretmenler sadece kadrolu olarak istihdam edilmeli,  Sözleşmeli Kölelik Bitirilmelidir. Liyakat ve ehliyeti esas alan bir yönetici atama sistemi ihdas edilmelidir. Adaylık Değerlendirme Komisyonlarının teşkilinde siyasal ve sendikal tercihlerden uzak objektif bir yapı kurgulanmalıdır. Anayasa ve Devlet Memurluğu Kanununun  iş güvencesi ile hükümleri kanunda yer almalıdır. Öğretmenlerin her türlü istihdam, özlük, ödeme, disiplin, terfi, izin, atama iş ve işlemleri meslek kanunu içinde olmalıdır. Başarıyı esas alan ve teşvik eden objektif bir ödül sistemi hayata geçirilmelidir. Ek ders ücretleri %100 artırılarak, öğretmelerin rahat bir nefes alması sağlanmalıdır. Bu oran Destekleme ve Yetiştirme Kurs ücretlerine de aynı oranda yansıtılmalıdır. Çalışanların Vergi dilimi %15’e sabitlenmelidir. Performans değerlendirmesi gibi öğretmenlerin çalışma azmini olumsuz etkileyecek bir değerlendirme kesinlikle olmamalıdır. Müdür, Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı olarak görev yapanların aylık karşılığı ve isteğe bağlı ek ders ücreti karşılığında derse girme zorunluluğu kaldırılmalıdır. Tüm öğretmenlerin maaş karılığı ders saatleri 15 saate eşitlenmelidir. Öğretmene karşı şiddet ve tacize yönelik önleyici tedbirler ve caydırıcı müeyyideler hayata geçirilmelidir. Bu noktada yukarıda belirttiğimiz beklentimizi bir kez daha ifade ediyor ve TBMM’ye çağrıda bulunuyoruz: Gelin eğitimin paydaşlarıyla da istişare ederek Kanunun içini hep birlikte dolduralım. Siyasi partilerimiz, Milli Eğitim Bakanlığı, sendikalar, öğretmenler omuz omuza vererek, Cumhuriyet tarihinde ilk kez çıkarılan bu kanunun içini doldurarak tatmin edici olmasını sağlayalım” dedi. 
İMDAT ŞAHİN