Çorlu Güncel

“Maaşların 10-12 Bin Lira Olması Bekleniyor”

  • 29 Kasım 2022
  • 1497 Kez Okundu
  • “Maaşların 10-12 Bin Lira Olması Bekleniyor”
  • “Maaşların 10-12 Bin Lira Olması Bekleniyor”
  • “Maaşların 10-12 Bin Lira Olması Bekleniyor”

Belediye İş Sendikası Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik Çorlu Belediyesi Personel A.Ş’de bulunan yaklaşık 650 işçinin maaşının 2023 Ocak ayından sonra 10-12 bin lira arası olmasını beklediklerini ifade etti.



Çorlu Belediyesi ile geçtiğimiz yıl yapılan toplu sözleşme sürecinde grevin eşiğinden dönen Belediye İş Sendikası Trakya Şubesi yaptığı sözleşmeyle yılbaşı itibariyle enflasyon artı yüzde 2’lik zam dilimi almıştı. Yılsonu enflasyonuna yüzde 2 ilave ile Çorlu Belediyesi’nde çalışan yaklaşık 650 işçinin yeni maaşı belirlenecek. Şu anda 6 ile 7 bin lira arası maaşlar alan Çorlu Belediyesi çalışanları Ocak ayından itibaren enflasyon artı yüzde 2’lik bir zam daha alacaklar. Enflasyon artı yüzde ikilik zamla birlikte belediye çalışanlarının maaşlarının 10-12 bin lira arası değişmesi bekleniyor. Banka promosyonlarıyla ilgili de bilgiler veren İbrahim Özçelik, çalışmaların devam ettiğini belirtti. 
SON DÖNEMDE TİS GÖRÜŞMELERİMİZ HEP SIKINTILI GEÇTİ 
Gazetemize konuşan İbrahim Özçelik, “Bilindiği üzere bizim sendika belediyelerde örgütlü. Örgütlü olduğumuz belediyelerde iki grup var, biri kadrolu işçilerimiz, bir diğeri de şirket işçilerimiz, bunlar bakanlıklardan gelen yetkilerle ayrı ayrı sözleşmelerle devam ediyor. Fakat şirket işçisi arkadaşlarımız kanun hükmünde kararname ile belediyelerde kurulan şirketlerde çalıştıkları için asgari ücretlerle devir oldular. 2008 yılının Nisan Ayı’nda devir olduklarında devlet 2 yıllıkta çerçeve protokolü de zorunlu olarak koydu. O dönemde o hal vardı ohalin de bitmesine yakın bir zamanda apar topar bir yasa çıkartarak bunu yaptılar. Çerçeve protokolü çerçevesinde yıllık yüzde 8 altı aylık yüzde 4 artışlarla o ücretleri erittiler. Biz davalarla müdahale ettik sürece ama davalarımız hep geri geldi. Gerekçede o hal döneminde çıkmış olan KHK’lar olduğundan dolayı iptal edilemez değiştirilemez diye söylendi. Hatta biz yüzde 16 enflasyon çıktığında en azından enflasyon farkını verin dedik ama yine ohal döneminde çıkmış bir karar diyerek savunmalarına devam ettiler. Bu çerçeve protokolünde sadece çıplak ücretlere zam vardı, onun dışında sosyal haklara hiçbir zam gelmedi. Bizler toplu sözleşme yetkisi alıp başladığımızda hem müdürlükler arasında maaş farkları vardı, hem de yüzde 8 lik zamlarla erimiş ücretler vardı. Akabinde de ülke genelinde ekonomik şartlar belliydi, dolar arttı, pandemi küresel kriz derken belediyelerin gelir getiren kuruluşlar değiller, hizmet eden kuruluşlar… Ülkede toplanan paylarla hem çalıştırdıkları işçilerin maaşlarını öderler hem de bu halka hizmet ediyorlar. Onlarında ellerindeki imkânlar kısıtlı olduğundan dolayısıyla onlarında ellerinde olan imkânlar kısıtlı olduğundan dolayı hep görüşmelerimiz sıkıntılı geçti. Dolayısıyla çok rahat bir şekilde hareket etme fırsatımız olmadı hep zorlayarak almaya çalıştık, zorlayarak üstüne koymaya çalıştık” dedi.  
YENİ YILDA ENFLASYON ARTI YÜZDE 2 ZAM ALACAĞIZ
Konuşmasını sürdüren Belediye İş Sendikası Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik, “Her belediyenin toplu sözleşmelerinde kendilerine göre farklılıkları var, yaptığımız sözleşmelerde asgari ücretin üzerine çıkıyoruz ama gelen zamlar gerçeği yansıtmayan enflasyon verileri, fakat içinde yaşadığımız ürün ve hizmetlere ulaşma noktasındaki gerçek zamlar bizleri etkiliyor. Biz toplu sözleşmeyi imzalayıp aldığımız zamlar iki ay sonra bir hükmü kalmıyor. Ek sözleşmeler yaptığımız yerler var, kabul etmeyen belediyeler var. Bizim 6 aylık veya yıllık zam toplu sözleşmelerimiz var, Çorlu Belediyesi’nden bahsedersek şirkette yıllık olarak bir zam söz konusu. Çünkü kadrolu işçilerin sözleşmesini yeni başladık. İlk oturumumuzu gerçekleştirdik, ilk oturumda 12 maddeyi geçtik, görüşmeler devam ediyor. Belediye şirketine geldiğimiz zaman zorlu bir mücadele ile yapmış olduğumuz 3 yıllık toplu sözleşmenin birinci yılını geride bırakıyoruz. Yeni yılda hem çıplak ücretimizde hem de sosyal yardımlarımızda 3 Ocakta açıklanacak enflasyon artı 2 puan her şeye zam uygulanarak maaşımızı alacağız. Yaklaşık 10-12 bin lira civarında maaşlarımızın olmasını bekliyoruz. Yapmış olduğumuz son çalışmalar neticesinde. Toplu sözleşme sonucunda taraflar bu sözleşmeye uyacak. Biz ek protokol istedik ama olmadı, yeni yılda alacağız. Fakat bu da yeterli değil, Türk-iş Konfederasyonunun açıkladığı açlık sınırı 7 bin 500 lira, 24 bin lirada ülkemiz yoksulluk sınırında. Şu anda bizim belediyeden aldığımız maaşlar 6 bin lira civarında. Bugün yemek ücretini düştüğümüzde net olarak konuştuğumuzda asgari ücret seviyesinde ücret alıyor arkadaşlar. 7’inci ayda bir zam uygulaması oldu asgari ücrete” ifadelerine yer verdi. 
GELİR VERGİLERİ İŞÇİ ÜZERİNDE BÜYÜK YÜK OLUŞTURUYOR
“Gelir vergileri asgari ücret üzerinden sıfırlandı. Asgari ücret kadar olan kısımları sıfırlandı. Fakat periyodlar vardı, belli rakamlar üzerinde yüzde 15, onun üzerine çıktığınız zaman yüzde 20 vergi dilimi ondan sonraki süreçte yüzde 27 ile devam eden vergi dilimleri değiştirilmedi. Yine dilimler devam ediyor” diyen Özçelik, “Bizim mücadelemiz bakanlık düzeyinde devam ediyor. Biz şunu istiyoruz yüzde 10-15’lik vergi dilimimiz yılbaşında ne ise yılsonunda da o olsun. Bizim aldığımız maaş yılbaşı ve yılsonu arasında baktığımızda yaklaşık olarak minimumda 700-800 lira maksimumda 2 bin lira nette maaş farkı oluşturuyor. Bu da işçi üzerinde büyük yük. Biz şunu söylüyoruz, biz zamların ötesinde vergi almasanız bir şekilde geçineceğiz zaten. Bordoya baktığımızda bizim net ücret ile vergilere kesilen sigortalara kesilen ücret, kasım ayından sonra net ücretimizin üzerine çıkıyor. Kazancımızdan fazlasını biz vergi ve sigortalara gidiyor” ifadelerini kullandı. 
PROMOSYONLAR KONUSUNDA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR  
İbrahim Özçelik banka promosyonları ile ilgili gelişmeleri de gazetemize değerlendirdi: “Banka promosyonları konusunda biz bir buçuk yılı geride bıraktık. Bizim 3 yıllık bir sözleşmemiz var. Şirketle banka arasında biz sadece temsil edebiliyoruz. Artışlar nedeniyle sözleşmeler hükümsüz hale gelmeye başladı. Biz toplu sözleşme yaptığımız dönemde maaşlar 3 bin 500 lira seviyesinde iken bugün geldiğimiz noktada 6 ile 7 bir arasında ücret skalası oluşuyor. Yeni yıldan sonra daha da artacak. Bizler şirketlerle birlikte hareket ederek bankalara yazılar yazıyoruz. Cumhurbaşkanlığının ve kamu denetçiliği kurumunun bu yönde olumlu kararları var. Bizim sendikanın takip ettiği yerler var. Yapı Kredi Bankasıyla sözleşme varken İş Bankasıyla tekrar ihale yapıldı, şöyle yapacaklar, yeni bankayla sözleşme imzalandıktan sonra eski bankadan yazı yazmışlar ne kadar geri ödeme yapılacak diye banka şu kadar geri ödeme var diye cevap vermiş. Dolayısıyla bu bankadan alacaklarlar diğer bankaya ödeme yapılacak. Kalan kısımlar ise işçiye verilecek. Yaklaşık 11-12 bin lira civarında bir promosyon ücreti alacaklar.  Bu konuda bizlerinde çalışmaları devam ediyor” dedi. 
İMDAT ŞAHİN