Geçtiğimiz yıl Belediye İş Sendikası Trakya Şubesi tarafından yürütülen toplu sözleşmeler kapsamında Çorlu Belediyesi Personel A.Ş’de çalışan işçilerin yeni yıl zamları netleşti. Enflasyon artı yüzde 2 zam alan belediye işçileri toplam da yüzde 66 zam almış oldu.
Çorlu Belediyesi ile toplu sözleşme imzalayan Belediye İş Sendikası 650 işçiyi kapsayacak toplu sözleşmeye imza atmıştı. Toplu sözleşme sonrası maaşları 6 bin 300 lira seviyelerine çıkan belediye işçileri yeni yıl ile birlikte maaşlarına yüzde 66 daha zam almış oldu. Geçtiğimiz gün Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ile yemek ve yakacak konusunda ek sözleşme imzalayan İbrahim Özçelik, TUİK’in açıkladığı yıllık enflasyonu değerlendirdi. Belediye işçileri yemek yakacak ve yeni gelen zamlarla birlikte maaşlarının 12 bin liraları bulması bekleniyor.
MAAŞLAR 10 BİN LİRANIN ÜZERİNE ÇIKIYOR
Çorlu Belediyesi Personel A.Ş’de çalışan yaklaşık 650 işçi için yeni yıl zamları netleşti. Toplu iş sözleşmesinde yeni yılda enflasyon artı yüzde 2 zam alan sendika, geçtiğimiz günlerde de ek sözleşme imzaladı. Yemek ücretlerine yüzde 70 oranında zam yapıldı, yakacak yardımı da alan belediye işçileri yeni yıl zam oranları da yüzde 66 oldu. 6 bin 300 liralar seviyesinde maaş alan belediye işçileri yeni zamla birlikte yemek hariç 10 bin 500 lira seviyelerinde oldu. Yemek ve yakacak ücretleriyle birlikte ücretler 12 bin lira seviyelerine çıkıyor.
TİS İLE BERİRLENEN ÜCRETLER YÜZDE 35 DAHA ASGARİ ÜCRETE YAKLAŞTI
Konuyla ilgili açıklama yapan Belediye İş Sendikası Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik, “3 Ocak tarihinde yıllık enflasyon yüzde 64,27 olarak açıklayan TUİK, ülke genelinde toplu iş sözleşmeleri ile ücret alan örgütlü emekçilerin maaşını yüzde 35 oranında asgari ücrete yaklaştırdı. Kamu yada özel sektörde örgütlü çalışanların maaşları toplu sözleşmeyle belirlenmektedir. Toplu sözleşme gerek masada gerekse sahada verilen mücadeleler ile kazanılan hak ve ücretler bir sonraki dönem için kazanımların devam etmesi için enflasyon artı refah payı olarak belirlenir. Ancak son üç yıldır açıklanan oranların farklılığı ve TÜİK verilerinin hesaplanması sonucu açıkladığı enflasyon oranının gerçek kaybı karşılamaması sonucu toplu iş sözleşmesi ile elde edilen kazanımlar ciddi anlamda gerilemektedir” dedi.
TÜRK-İŞ VERİLERİNE GÖRE YOKSULLUK SINIRI 26 BİN LİRA
“Asgari ücret yasal bakımdan vasıfsız bir işçiye ödenebilecek en düşük ücrettir. Bu ücret belirlenirken insan onuruna yakışan bir hayatı yaşamaları baz alınır ancak bugün itibariyle 4 kişilik bir ailenin insan onuruna yakışan bir hayatı yaşayabilme maliyeti 26 bin 485 bin liradır” diyen Başkan Özçelik, “Türk-iş’in Aralık ayında açıkladığı yoksulluk sınırı budur. Bu doğrultuda bir ailede eşlerin birlikte çalıştığı kabul edilse dahi yeni asgari ücrete göre aylık kazançları 17 bin 12 liradır yani şu haliyle dahi yoksulluk sınırının çok altında. Yoksulluk sınırı üzerinden konuşurken gelin bunun üzerinden 2022 yılı içinde TL’deki değer kaybına basitçe örnekleyelim. Türk-İş verilerine göre 2021 Aralık ayında yoksulluk sınırı 13 bin 72 lira 51 kuruş 2022 Aralık ayındaki yoksulluk sınırı ise 26 bin 485 lira yıl içerisindeki değer kaybı yüzde 102,60 hesap ortada TÜİK tarafından hesaplanan ve maalesef ülkemizde resmi veri olarak kabul edilen enflasyon hesaplama formüllerinin TL’deki değer kaybını hesaplama gerçekten çok uzak olduğu ortadadır” ifadelerini kullandı.
TÜİK EMEĞİN VE ÖRGÜTLÜ GÜCÜN EN BÜYÜK SÖMÜRÜCÜSÜ OLMAYA DEVAM EDİYOR
Konuşmasını sürdüren İbrahim Özçelik, “Üç yıldır açıklanan farklı TL kaybı oranlarındaki farklılıklar 2023 yılı için şöyle açıklandı; Yeniden değerleme oranı devletin resmi ödemelerine ve vergi harçlarında oluşan TL kaybı yüzde 122,93, 2023 yılı Asgari ücreti belirlenirken kabul edilen TL kaybı yüzde 100, işçisiyle memuruyla tüm çalışanların insanca yaşamak adına emeklerinin karşılığı olan ücretlerindeki TL kaybını belirleyen Tüketici Enflasyonu yüzde 64,27, Kısa adı ENAG olan bağımsız enflasyon araştırma grubu tarafından açıklanan TL kaybını belirleyen tüketici enflasyonu yüzde 137,55’dir. Resmi enflasyon arının belirlemekte görevli ve yetkili olan Türkiye İstatistik Kurumu Tüketici Fiyat Endeksini hesaplamada kullandığı verilere ve formüllere hayatın doğal akışını yansıtarak açıklamadığı sürece emeğin ve örgütlü gücün en büyük sömürücüsü olmaya devam edecektir” dedi.
İMDAT ŞAHİN