Birleşik Metal İş Sendikasına üye işyerlerinde çalışanlar ek zam talebinde bulundu. Konuyla ilgili açıklama yapan Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, “zamlar yağmur gibi yağıyor, geçinmek mümkün değil, ek zam talep ediyoruz” dedi.
Her gün her şeye zam geldiğini belirten Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever zamlar altında emekçiler eziliyor dedi. İşyerlerinde ek zam talep etmek için açıklamalar yaptıklarını belirten Vatansever, işçi yoksullaşıyor, İşçilerin bu ücretlerle yaşaması, asgari ihtiyaçlarını karşılaması mümkün değildir. İşçilerin içine girdiği bu cendereden kurtulmaları, biraz olsun nefes almaları için ek zam zorunlu ve kaçınılmaz bir hale gelmiştir” dedi.
TÜM İŞÇİLER GİBİ METAL İŞÇİLERİ DE ŞİDDETLİ YOKSULLAŞMA İÇİNDEDİR
Gazetemize açıklamalarda bulunan Beyhan Vatansever, “Yaşadığımız şiddetli yoksullaşmaya, reel ücret kayıplarına karşı ek zam talepli mücadelemizi sürdürüyoruz. İnsanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları tüm işçilerin en temel hakkıdır. Tüm işçiler gibi metal işçileri de şiddetli bir yoksullaşma içinde. Bizlerin bu ücretlerle yaşaması, asgari ihtiyaçlarını karşılaması artık mümkün değildir. Temel tüketim maddelerine ardı ardına yapılan zamlar ve gerçek dışı enflasyon rakamlarına bağlı ücret zamları sonucu alım gücümüz eridi. Yoksulluk sınırının altında bir ücretle, neredeyse açlık sınırında yaşamaya başladık. Bıçak gerçek anlamıyla kemiğe dayanmış durumda. Zamlar yağmur gibi yağıyor. Tüm mal ve hizmetlere her gün zam yapılıyor. Kiralar ateş pahası. Normal bir semtte oturmak neredeyse imkansız hale geldi. Bugün, işçilerin büyük çoğunluğu asgari ücret ya da biraz üzerinde ücret alır hale gelmiştir. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. İşçilerin asgari düzeyde geçimlerini sağlayacak bir ücret almaları kadar doğal bir talep olamaz. Oysa, her geçen gün daha da yoksullaşıyor, dün aldığımızı bugün alamıyoruz” dedi.
HAKKIMIZI İSTİYORUZ VE MUTLAKA ALACAĞIZ
Konuşmasını sürdüren Beyhan Vatansever, “Öte yandan, işçiler yoksullaşırken, patronlar karlarına kar katmaya devam ediyor. Bilançolar sürekli kar yazıyor. En zor koşullarda, en ağır işlerde, gece gündüz, pandemi demeden çalışıyoruz. Onların elde ettiği karı yaratan biziz. Şimdi, bu yarattığımızın bir kısmını istiyoruz. İstediğimiz hakkımızdır ve bu hakkımızı mutlaka alacağız. Ücret zamlarında resmi enflasyon bir parametre olmaktan çıkmıştır. Resmi enflasyon ya da bir miktar üzerindeki ücret zamlarının kabul edilmesi mümkün değildir. Memlekette TÜİK tarafından açıklanan enflasyona inanan hiç ama hiç kimse yoktur. İnanılmasını beklemek de zaten insan aklıyla dalga geçmek olur. İktidarın sermaye yanlısı ve emek karşıtı politikaları uzunca bir dönemdir devam ediyor. Bu politikaların sonucunda özellikle son bir yıldır işçilerin ve emekçilerin alım gücü çok azaldı. İşçiler, ağır çalışma koşulları altında, uzun sürelerle çalışmaya zorlanmakta, iş cinayetlerine ve yaralanmaya maruz kalmaktadır. Ağır çalışma koşulları yanında, alınan ücretler ise gerçekçi olmayan enflasyon karşısında erirken, emekçiler giderek fakirleşirken, patronlar karlarına kar katıyor. İşçiler, hayatlarını sürdürmek için açıklarını borçla kapatma yoluna gitmekte ve bu amaçla kredi kullanmak zorunda kalmaktadır. Günlük kredi kullanımı ve ödenemeyen kredilerimiz de sürekli artıyor” dedi.
İŞÇİLERİN BU ÜCRETLERLE YAŞAMASI, ASGARİ İHTİYAÇLARINI KARŞILAMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR
“Açlık ve yoksulluk düzeyinde yaşamlarını sürdürmek durumunda kalan işçiler sadece fiziken değil, ruhsal olarak da çöküyor. Bir araştırmaya göre Türkiye’de çalışanların stresi rekor seviyededir ve iki çalışandan biri gün içinde öfke ve endişe yaşamaktadır. Türkiye’de üç çalışandan ikisi ağır stres altında olduğunu söylerken bu oranla dünyada ilk sırada yer almaktadır” diyen Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, “ Bütün bu olumsuzlukların kaynağı elbette iktidarın işçileri yok sayan sermaye yanlısı politikalarıdır. Bunun yanı sıra aç gözlü işverenlerin de daha fazla kazanma hırsı işçi ve emekçileri canından bezdirir hale getirmiştir. Bu duruma daha fazla dayanmak giderek güçleşmektedir. İşçilerin bu ücretlerle yaşaması, asgari ihtiyaçlarını karşılaması mümkün değildir. İşçilerin içine girdiği bu cendereden kurtulmaları, biraz olsun nefes almaları için ek zam zorunlu ve kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Yaşadığımız bu ağır yoksullaşma ve reel ücret kayıplarını bir nebze olsun azaltmak için, 2023-2025 döneni toplu iş sözleşmesine kadar biraz olsun nefes alabilmek için ek zam talep ettik. Ancak bu talebimiz henüz karşılanmış durumda değil. Biz, haklı taleplerimizi sonuna kadar savunacağız, haklarımızı almak için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz” dedi.
ZAFER KURT