Çorlu Güncel

Liselilere Çölyak Farkındalığı Semineri

  • 12 Ekim 2018
  • 1721 Kez Okundu
  • Liselilere Çölyak Farkındalığı Semineri
  • Liselilere Çölyak Farkındalığı Semineri
  • Liselilere Çölyak Farkındalığı Semineri
  • Liselilere Çölyak Farkındalığı Semineri

Ergene Atatürk Çok Programlı Lisesi öğrencilerine Çölyak konusunda farkındalık amacıyla seminer verildi.

KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ

Tekirdağ Valiliği, İl Milli Eğitim, İl Sağlık İl Gıda ve Tarım Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Namık Kemal Üniversitesi ve Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği işbirliği ile düzenlenen gluten hassasiyeti olarak da bilinen çölyak hastalığı ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla “Duy Dinle, Destekle Çölyak Farkındalığı Seminerleri’nin Ergene Ayağı Ergene Atatürk Çok Programlı Lisesi’nde gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl Çorlu’da düzenlenen seminer, Ergene’de de düzenlendi. Bir sonraki Seminer ise Kapaklı’da olacak.

Seminerler ve Çölyak hastalığı hakkında gazetemize bilgi veren Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz, Çölyak’ın gluten hassasiyeti olarak tanımlanabilecek bir hastalık oluğunu belirterek Çölyak hastalarının glütenin bulunduğu buğday, çavdar ve arpa gibi besin maddelerini sindiremediğini söyledi.

Etkinlikte Çorlu Optimed Polikliniği doktorlarından uzman doktor Hakan Sunal, lise öğrencilerine Çölyak ve gluten hassasiyeti hakkında bilgi verdi. Seminerler Tekirdağ’ın 11 ilçesinin tamamında verilecek.

GLUTENSİZ ÜRÜNLERİN SATIŞ NOKTALARI ARTTIRILMALI

Çölyak Farkındalık Seminerleri ile ilgili gazetemize bilgi veren Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz, “Çölyak bir hastalık olduğu kadar, Çölyaklılar için de aynı zamanda bir yaşam biçimi. Arpa, çavdar, buğday yasak. Pirinç ve mısır tüketebiliyoruz. Biz de bu seminerler aracılığıyla Trakya’da hem sağlıklı yaşama değinmek hem de Çölyak duyarlılığını arttırmak için çaba gösteriyoruz. Çölyaklı çocuklarımızın, gençlerimizin Trakya’daki yaşam alanlarını arttırmak temel amacımız. Onların ürünlere her köşe başında ulaşabilmeleri, onları mutlu edebilmek” dedi.

EDİRNEDE GLUTENSİZ FIRIN AÇILDI, TEKİRDAĞ’DA YOK

Namık Kemal Üniversitesi’nin ve Devlet Hastanesinin verilerine göre Tekirdağ’da kayıtlı ve kesin teşhis konulmuş iki bin civarında Çölyaklı olduğunu belirten Yılmaz, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de bir ilke imza atarak çölyaklılara glutensiz ürünlerden oluşan gıda paketleri dağıtmaya başladı. Tabii ki taşıma suyuyla değirmen dönmez. Biz ilk etapta halk ekmek bünyesindeki fırınlarda glütensiz ekmek üretilerek uygun fiyatlı olarak bizlere sunulmasını istiyoruz. Kafelerin, restoranların, onların yaşam alanlarını sağlayacak yerlerde, okul kantinlerinde, hastanelerde eczanelerde bulundurulmasını hedefliyoruz. Edirne’de bir fırın açılmak üzere. Tekirdağ’da henüz bir adım atamadık bu konuda.” dedi.

Çölyaklılar için uygun olan glutensiz gıda ürünlerinin SGK tarafından karşılandığını belirten Ayşegül Yılmaz, bunun yeterli olmadığını, glütensiz ürün üretim ve satış noktalarının artırılması gerektiğini söyledi.

SEYFİ GENÇ