Ergene Atatürk Çok Programlı Lisesi öğrencilerine Çölyak konusunda farkındalık amacıyla seminer verildi.
KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ
Tekirdağ Valiliği, İl Milli
Eğitim, İl Sağlık İl Gıda ve Tarım Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Namık Kemal
Üniversitesi ve Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği işbirliği ile
düzenlenen gluten hassasiyeti olarak da bilinen çölyak hastalığı ile ilgili farkındalık
yaratmak amacıyla “Duy Dinle, Destekle Çölyak Farkındalığı Seminerleri’nin
Ergene Ayağı Ergene Atatürk Çok Programlı Lisesi’nde gerçekleştirildi. Geçtiğimiz
yıl Çorlu’da düzenlenen seminer, Ergene’de de düzenlendi. Bir sonraki Seminer
ise Kapaklı’da olacak.
Seminerler ve Çölyak hastalığı
hakkında gazetemize bilgi veren Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği başkanı
Bahar Ayşegül Yılmaz, Çölyak’ın gluten hassasiyeti olarak tanımlanabilecek bir
hastalık oluğunu belirterek Çölyak hastalarının glütenin bulunduğu buğday,
çavdar ve arpa gibi besin maddelerini sindiremediğini söyledi.
Etkinlikte Çorlu Optimed
Polikliniği doktorlarından uzman doktor Hakan Sunal, lise öğrencilerine Çölyak
ve gluten hassasiyeti hakkında bilgi verdi. Seminerler Tekirdağ’ın 11 ilçesinin
tamamında verilecek.
GLUTENSİZ ÜRÜNLERİN SATIŞ
NOKTALARI ARTTIRILMALI
Çölyak Farkındalık Seminerleri
ile ilgili gazetemize bilgi veren Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği
Başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz, “Çölyak bir hastalık olduğu kadar, Çölyaklılar
için de aynı zamanda bir yaşam biçimi. Arpa, çavdar, buğday yasak. Pirinç ve
mısır tüketebiliyoruz. Biz de bu seminerler aracılığıyla Trakya’da hem sağlıklı
yaşama değinmek hem de Çölyak duyarlılığını arttırmak için çaba gösteriyoruz.
Çölyaklı çocuklarımızın, gençlerimizin Trakya’daki yaşam alanlarını arttırmak
temel amacımız. Onların ürünlere her köşe başında ulaşabilmeleri, onları mutlu
edebilmek” dedi.
EDİRNEDE GLUTENSİZ FIRIN AÇILDI,
TEKİRDAĞ’DA YOK
Namık Kemal Üniversitesi’nin ve
Devlet Hastanesinin verilerine göre Tekirdağ’da kayıtlı ve kesin teşhis
konulmuş iki bin civarında Çölyaklı olduğunu belirten Yılmaz, “Tekirdağ Büyükşehir
Belediyesi Türkiye’de bir ilke imza atarak çölyaklılara glutensiz ürünlerden
oluşan gıda paketleri dağıtmaya başladı. Tabii ki taşıma suyuyla değirmen
dönmez. Biz ilk etapta halk ekmek bünyesindeki fırınlarda glütensiz ekmek üretilerek
uygun fiyatlı olarak bizlere sunulmasını istiyoruz. Kafelerin, restoranların,
onların yaşam alanlarını sağlayacak yerlerde, okul kantinlerinde, hastanelerde eczanelerde
bulundurulmasını hedefliyoruz. Edirne’de bir fırın açılmak üzere. Tekirdağ’da
henüz bir adım atamadık bu konuda.” dedi.
Çölyaklılar için uygun olan glutensiz
gıda ürünlerinin SGK tarafından karşılandığını belirten Ayşegül Yılmaz, bunun
yeterli olmadığını, glütensiz ürün üretim ve satış noktalarının artırılması
gerektiğini söyledi.
SEYFİ GENÇ